Νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου, αλλά και για τον καθορισμό νομικού πλαισίου για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, ενέκρινε το καταλανικό κοινοβούλιο (Parlament) την Τετάρτη.

Η ισπανική κυβέρνηση προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, επιχειρώντας να βάλει «μπλόκο» στο καταλανικό κοινοβούλιο, καθώς θεωρεί παράνομη τη διενέργεια δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, ωστόσο έπεσε σε τοίχο.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τα επόμενα βήματα του, ωστόσο έχει ταχθεί ξεκάθαρα κατά της διαδικασίας. Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να μοιραστεί την ευθύνη με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες (όπως η προσφυγή είτε στον νόμο για την εθνική ασφάλεια, είτε στο αμφιλεγόμενο Άρθρο 155 του Συντάγματος, για την επαναφορά στη νομιμότητα Αυτόνομων Περιοχών που απομακρύνονται από το εθνικό συμφέρον). Ενδεχομένως να προσκαλέσει άλλους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν μία συντονισμένη απόφαση εναντίον του δημοψηφίσματος.

Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο 

Η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Parlament και κατά των πέντε μελών του προεδρείου του, με επικεφαλής την πρόεδρο Κάρμε Φορκαδέλλ, που ενέκριναν την κατάθεση του νόμου για το Δημοψήφισμα, την αρχική άρνηση να κατατεθούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και την αδιαφορία για το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του Κοινοβουλίου για πιθανή νομική ασυμβατότητα του νόμου.
 
Από μεριάς της η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πιτζεμόντ και με την σθεναρή υποστήριξη των αντικαπιταλιστών της CUP προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.
 
Ήδη τις πρωϊνές ώρες σήμερα, το προεδρείο του Parlament εξέλεξε τους πέντε ειδήμονες και νομικούς, που πρότειναν μόνον οι «Μαζί το Ναι» (JXSi) και CUP, με την αποχή των υπολοίπων κομμάτων, που αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή (Sindicatura Electoral).
 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως για τους εκλογικούς καταλόγους θα στηριχθεί στην απογραφή της φετινής 30ης Μαρτίου και όρισε με σχετικό διάταγμα που υπογράφηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τη χρονική διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που θα ξεκινήσει στις 00.00 τοπική ώρα στις 15 Σεπτεμβρίου και θα τερματισθεί στις 24.00 της 29ης Σεπτεμβρίου. Επίσης στο διάταγμα καθορίζονται και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Καταλανοί που ζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.
 
Ο Πιτζεμόντ σε σημερινές δηλώσεις του τόνισε πως «θα υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων» το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας και ζήτησε από τους πολίτες της αυτόνομης περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου, εγγυώμενος πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα «δεσμεύσει» πλήρως την κυβέρνηση.