Με ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύεται στον Guardian  38 Νομπελίστες ζητούν από τον Ερντογάν να σταματήσει τις μαζικές διώξεις και φυλακίσεις πολιτών που εκφράζουν άποψη αντίθετη με τη δική του. Η επιστολή αφορά κυρίως τις καταδίκες του δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν, του αδελφού του, Μεχμέτ Αλτάν, συγγραφέα και καθηγητή Οικονομίας, αλλά και της 73χρονης δημοσιογράφου Ναζλί Ιλιτσάκ, που μαζί με άλλους τρεις δημοσιογράφους καταδικάστηκαν τον Φεβρουάριο σε ισόβια κάθειρξη.

Όπως τονίζουν στην επιστολή οι Νομπελίστες, «η επάνοδος της χώρας σε καθεστώς κράτους δικαίου θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των αδελφών Αλτάν και της Ιλιτσάκ που κρατούνται παράτυπα», ενώ προσθέτουν ότι οι τουρκικές αρχές θα πρέπει άμεσα «να αλλάξουν νομοθεσία και πρακτικές και να αναπτύξουν την δικαστική ανεξαρτησία, προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα στον ελεύθερο λόγο».

Οι έξι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν με την κατηγορία συμμετοχής τους στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Η απόφαση αυτή είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), (αρμόδιος για τα ΜΜΕ) είχε καλέσει την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση και να ελευθερώσει τους δημοσιογράφους.