Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News Arabia», κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του στα ΗΑΕ, ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για την υπογραφή κοινής δήλωσης για τη στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΑΕ και απάντησε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για ιδιωτικές επενδύσεις.

«Από όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου – πριν από 17 μήνες – έχουμε καταβάλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να αντιστρέψουμε την αντίληψη που επικρατούσε για την Ελλάδα. Και παρά την πανδημία του Covid, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για επενδυτικά κεφάλαια, και μάλιστα σε διάφορους τομείς. Η Ελλάδα, βεβαίως, διαθέτει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε τομείς όπως ο τουρισμός και η ανανεώσιμη ενέργεια. Αλλά ταυτόχρονα σκοπεύουμε να αναπτύξουμε και άλλους τομείς  όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και την προηγμένη τεχνολογία.

Η Ελλάδα είναι φυσικό διακομετακομιστικό λιμάνι για εταιρείες που επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Επομένως, οι συζητήσεις που κάνουμε με τα ΗΑΕ και με σημαντικές επενδυτικές αρχές της χώρας περιστρέφονται γύρω από πιθανές επενδύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχει ήδη καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε όρους πραγματικού κεφαλαίου που έρχεται στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα».

«Ταραχοποιός η Τουρκία»

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός στάθηκε στις στενές σχέσεις με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο και ΗΑΕ, τονίζοντας πως η Άγκυρα παίζει τον ρόλο του «ταραχοποιού» στην ευρύτερη περιοχή.

«Υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση και δυστυχώς αυτή είναι η Τουρκία. Η χώρα έχει υιοθετήσει μια πολύ προκλητική συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια. Από τότε που εγώ ανέλαβα τα καθήκοντά μου, έτεινα χείρα φιλίας και μάλιστα πολλές φορές, ζητώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν να εργαστούμε από κοινού σε πνεύμα συνεργασίας για να επιλύσουμε θέματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών μας. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δρα ως ταραχοποιός στην περιοχή και αυτή η παρατήρηση δεν αφορά μόνο τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας. Δείτε τι συμβαίνει με την Κύπρο, στην Λιβύη, στον Καύκασο. Φαίνεται πως δεν υπάρχει κοινή κατανόηση με την Τουρκία σχετικά με σημαντικές, στρατηγικές προτεραιότητες. Και αυτή δεν είναι μια παρατήρηση μόνο εκ μέρους της Ελλάδας. Πολλές άλλες χώρες στην περιοχή φαίνεται πως συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με τον ρόλο ταραχοποιού που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή».

Οι «ενδεχόμενες κυρώσεις» από την ΕΕ

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις αν η Άγκυρα δεν σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, θέτοντας ως «ορόσημο» τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές προς την Τουρκία σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως υπάρχουν δύο επιλογές για την Τουρκία. Υπάρχει η επιλογή της συνεργασίας και υπάρχει και μια άλλη επιλογή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συνέπειες για την Τουρκία. Καταστήσαμε σαφές πως αν επιλέξει τον πρώτο δρόμο – που είναι και η επιλογή που προτιμάω και εγώ αλλά και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες – η Τουρκία θα πρέπει να δείξει ξεκάθαρα πως θα σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης».

Ευχολόγια για τις τουρκικές προκλήσεις και «ανοίγματα» σε Ενέργεια και Άμυνα φέρνει ο Μητσοτάκης από τα ΗΑΕ

Και πάλι στο προσκήνιο η λύση της Χάγης

Ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, επισημαίνοντας πως είναι αισιόδοξος άνθρωπος.

«Θα πρέπει να υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ καθώς είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία και την  ιστορία να ζήσουμε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο και να συμβιώσουμε εν ειρήνη. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Τουρκία έχουν πολλά κοινά. Και αν σπάσουμε τον πάγο και καθιερώσουμε ένα πλαίσιο λογικής συνεργασίας, θα είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δούμε τη σχέση μας υπό το ίδιο πρίσμα και την ίδια προοπτική. Φοβάμαι πως αυτό δεν θα γίνει εκ μέρους της Τουρκίας.

Αλλά είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Στο παρελθόν, υπήρξαν ανάλογες περίοδοι έντασης, ακολούθησαν όμως περίοδοι αποκλιμάκωσης και εποικοδομητικής συνεργασίας. Πριν από έναν μήνα, ένας καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία. Εγώ έτεινα χείρα φιλίας, κάλεσα στον Τούρκο Πρόεδρο  – και ο ίδιος ανταπέδωσε – για να εκφράσω τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους που σημειώθηκαν στην Σμύρνη. Εκφράσαμε την προθυμία μας να προσφέρουμε βοήθεια προς την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε από ένα σεισμό να μας υπενθυμίσει ότι είμαστε γείτονες, που ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Και έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στις λύσεις που είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές, αντί να επενδύουμε σε διαμάχες και συγκρούσεις».