Του Κωστα Oνισενκο

Πλήθος οργανώσεων, κυρίως αριστερών και αντιρατσιστικών, αλλά και απλοί κάτοικοι ενώθηκαν προκειμένου να συμβάλλουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα από τη συρροή λαθρομεταναστών. Σε ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες επί της πλατείας, δίπλα στην ομώνυμη εκκλησία, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ντόπιων και μεταναστών από την Πολωνία, την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Ρουμανία, την Αλβανία και αλλού. Τα τελευταία τρία χρόνια η περιοχή έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα με την έλευση πολλών προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες του Αφγανιστάν. δεν προσφέρεται κάποια αρωγή προς αυτούς, ούτε υπάρχει κάποιο σχέδιο εκ μέρους της πολιτείας για την ανακούφιση της ήδη επιβαρυμένης περιοχής.

«Είμαι έξι μήνες στην Ελλάδα, ήρθα γιατί είχα σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μου. Για να έρθω εδώ δανείστηκα πολλά χρήματα και τα χρωστάω, έχω προβλήματα υγείας και δεν έχω καμιά βοήθεια από πουθενά. Σας παρακαλώ βοηθήστε με», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ένας μεσήλικας Αφγανός. Ενας άλλος συμπατριώτης του σχολίασε: «Κανένας δεν αφήνει το σπίτι του αν δεν έχει κάποιο πολύ σοβαρό λόγο». Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή της Αφγανικής Κοινότητας, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα διαβιούν σήμερα περίπου 250 οικογένειες Αφγανών.

Η «Πρωτοβουλία Κατοίκων και Φορέων για τη γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα – Αχαρνών» ζήτησε από το κράτος και τις τοπικές αρχές την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου, της Νομαρχίας και της Εκκλησίας για τη δημιουργία ανοιχτών χώρων φιλοξενίας προσφύγων, μεταναστών και αστέγων. Επίσης προτείνεται η δημιουργία κέντρων υγείας, η τοποθέτηση δημόσιων τουαλετών, εγγραφή των παιδιών των μεταναστών σε σχολεία κ.ά. Η Επιτροπή απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς και κατοίκους της περιοχής να συμμετάσχουν στο διάλογο και τις δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή ενώ η επόμενη μεγάλη συγκέντρωση προγραμματίστηκε για τις 21 Μαρτίου.
 

Καθημερινή, 6 Μαρτίου 2009