του Θοδωρή Κουτσαύτη

Οι κάτοικοι της πόλης δηλώνουν σοκαρισμένοι. Όπως και με τις επιθέσεις τον Νοέμβρη στο Παρίσι οι περισσότεροι, αν δεν ήταν οι ίδιοι επί τόπου ξέρουν άτομα που είχαν κατέβει στην παραλιακή. Πολλοί απαριθμούν θύματα ή τραυματίες στους στενούς τους κύκλους γνωριμιών. Λίγοι δέχονται να μιλήσουν για αυτά που έζησαν: η ώρα είναι πένθιμη. 
 

Η υπόλοιπη Γαλλία έζησε την επίθεση, ή μάλλον τον απόηχο της μέσω της τηλεόρασης και των κινητών δικτύων. Έχουμε δυστυχώς πια, αποκτήσει αντανακλαστικά. Τσεκάρουμε το Facebook και την εφαρμογή του Safety Check για να ελέγξουμε πως οι δικοί μας άνθρωποι επί τόπου είναι “καλά” χωρίς να επιβαρύνουμε τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Γρήγορες κλήσεις σε όσους δεν είναι στα κοινωνικά δίκτυα. Ξανα εμφανίζεται επί τόπου στη Νίκαια το hashtag #PorteOuverte οπού κάτοικοι στην περιοχή της επίθεσης προσφέρουν στέγαση σε όσους έχουν μπλοκαριστεί στη περιοχή. 
 
Αναμεταξύ μας προσπαθούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Μοιράζουμε επαληθευμένες ειδήσεις, υπενθυμίζοντας πως οι έγκυρες πηγές είναι οι κυβερνητικοί λογαριασμοί, οι εφημερίδες. Αποφεύγουμε να διαδώσουμε τις διάφορες φήμες, όπως τις εικόνες από καπνό στον πύργο του Άιφελ “λόγω βόμβας”, που όπως απεδείχθη ήταν απλώς μια φωτιά σε ένα φορτηγό. Αποφεύγουμε τον πανικό.
 
 Και ενώ ο απλός κόσμος δείχνει να έχει δυστυχώς εμπεδώσει αυτά τα βασικά βήματα και να σέβεται τις εντολές των αρχών ως προς τη αποφυγή διακίνησης των πιο γραφικών εικόνων, τα κανάλια εδώ εχθές το βράδυ έδωσαν ρεσιτάλ. Το TF1, το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι, σταμάτησε μετά από ώρα την προβολή του Final Destination 5 για απευθείας κάλυψη των γεγονότων. Ήταν οι πρώτοι που μετέδωσαν, χωρίς καμία σημείωση ως προς την έλλειψη επιβεβαίωσης, την φήμη για κατάσταση ομηρίας στην Νίκαια. Τις πιο σουρεαλιστικές εικόνες όμως τις μετέδιδε το France 2, το βασικό δημόσιο κανάλι. Το βίντεο με γραφικές εικόνες θυμάτων του φορτηγού να σαρώνει κόσμο έπαιζε σε μπούκλα. Η δημοσιογράφος κάποια στιγμή αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει πως το έδειχναν “σε αργή κίνηση”. Και μετά το απίστευτο συνέβη. Δημοσιογράφος πλησίασε έναν άντρα που στεκόταν δίπλα στο άψυχο σώμα της γυναίκας του, στην οποία μάταια είχε προσπαθήσει να κάνει καρδιακό μασάζ, και του πήρε συνέντευξη. Ο άνδρας, σε εμφανή κατάσταση σοκ, απαντούσε. Φρίκη στις οθόνες. 
 
Σήμερα το πρωί στους ερημωμένους λόγω τετραήμερου και διακοπών δρόμους του Παρισιού, όλα φαινόντουσαν κανονικά. Κατεβασμένα μούτρα ίσως, μια ηλεκτρική ατμόσφαιρα, ερωτήσεις με συναδέλφους “έχεις κόσμο στη Νίκαια; Όχι, εσύ;” Ανταλλάσσουμε άρθρα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά αυτό που κυριεύει είναι μια αίσθηση déjà-vu. Μια νέα καθημερινότητα, μια νέα συνήθεια.