«Στόχος της Ε.Ε. είναι να κρατήσει ζωντανό το παγκόσμιο εμπόριο και, εάν χρειαστεί, να προστατέψει τις ευρωπαϊκές (σ.σ. επιχειρήσεις) με αναλογικά μέτρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
 
Ο Ντόναλντ Τραμπ προέβη την Τρίτη σε δηλώσεις, λέγοντας πως η ΕΕ «δεν συμπεριφέρθηκε σωστά στις ΗΠΑ» σε ό,τι αφορά τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, κατηγορώντας την Ένωση ότι  έκανε πρακτικά αδύνατες τις εμπορικές συναλλαγές.
 
«Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά εάν συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, τότε εμείς θα επιβάλουμε δασμούς ύψους 25% στα αυτοκίνητά τους. Και πιστέψτε με δεν θα το κάνουν για πολύ ακόμη», σχολίασε.

 

Ανησυχία από ευρωπαϊκές βιομηχανίες 
 

Την ανησυχία της εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) σχετικά με την επιβολή των υψηλών δασμών, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτων που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Γενεύη.
 
Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει το 15,4% των εισαγωγών της ΕΕ το 2017. Η ΕΕ εξάγει περίπου 500.000 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη εργοστάσια στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, με τον όγκο των αυτοκινήτων που παράγονται εκεί να ξεπερνούν τα 800.000 οχήματα ετησίως.
 
Ο γραμματέας της Ένωσης δήλωσε ότι «τα μέλη της ACEA είναι παγκόσμιες εταιρείες και το διεθνές εμπόριο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία».
 
Ο ίδιος επισήμανε μάλιστα ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν εξάγουν μόνο οχήματα στις ΗΠΑ, αλλά και έχουν πολλά εργοστάσια εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες, παρέχοντας σημαντική τοπική απασχόληση και δημιουργώντας φορολογικά έσοδα».

 

«Σοβαρή η κατάσταση» μετά την παραίτηση του οικ. συμβούλου
 

Σοβαρές ανησυχίες έχει προκαλέσει στη γερμανική κυβέρνηση η παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όπως δήλωσε σήμερα  η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις. 
 
«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε η Τσίπρις για την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και την αποχώρηση του Γκάρι Κον, που θεωρείτο μετριοπαθής παρουσία στον Λευκό Οίκο. 
 
Όπως ανέφερε η ίδια η ΕΕ θα απαντήσεις καταλλήλως εάν οι ΗΠΑ προβούν σε μια τέτοια απόφαση αν και πρόσθεσε πως το Βερολίνο θα αποφύγει μια εμπορική διαμάχη.
 

Υποχώρηση δεικτών της Wall Street
 

Υποχώρησαν την Τετάρτη οι κύριοι δείκτες της Wall Street στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού Προέδρου για επιβολή υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. O δείκτης Dow Jones φαίνεται να έπεσε κατά 300 μονάδες, λίγο μετά την παραίτηση του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Ντ. Τραμπ, Γκάρι Κον, με αφορμή την απόφαση αυτή.
 
«Υπάρχει περισσότερη πολιτική ανησυχία που έχει επιστρέψει στην αγορά», δήλωσε ο Μπεντ Σουτ, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στο Northwestern Mutual Wealth Management.
 
«Δεν είναι μόνο οι τιμοκατάλογοι, αλλά όλος ο Λευκός Οίκος αλλάζει… όλα αυτά τα πράγματα είναι υπόγεια που επηρεάζουν την εμπιστοσύνη στις αγορές στο εγγύς μέλλον».