Τα ελληνικά ΜΜΕ είναι διεφθαρμένα. Αυτό πιθανώς να μη σας σοκάρει γιατί τα ΜΜΕ είναι διεφθαρμένα παντού, αλλά η αλήθεια είναι ότι στη χώρα μας η κατάσταση ξεπερνάει τη φαντασία σας.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση στον δείκτη παγκόσμιας ελευθερίας του Τύπου (τελευταία στην Ευρώπη), μαζί με τη Γκαμπόν, το Κιργιστάν και την Ακτή Ελεφαντοστού. Τα ιδιωτικά κανάλια, οι εφημερίδες και τα ραδιόφωνα ανήκουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε 5 οικογένειες που τα χρησιμοποιούν για να εξασφαλίζουν κρατικά συμβόλαια. Τα ΜΜΕ τους είναι μέλη μεγάλων ομίλων εργολάβων που αναλαμβάνουν κατασκευαστικά έργα και εφοπλιστών που ελέγχουν το εμπόριο πετρελαίου και τις εισαγωγές. Διαπλέκονται με την εξουσία και στηρίζονται σε τεράστια δάνεια χωρίς εγγυήσεις από τις τράπεζες τις οποίες ανακεφαλαιοποίησαν οι πολίτες της ευρώπης.

Αυτές τις ημέρες τα κυρίαρχα ΜΜΕ έχουν κηρύξει πόλεμο στους πολίτες παίρνοντας θέση υπέρ του δημοψηφίσματος καταπατώντας κάθε έννοια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Τρομοκρατικά ρεπορτάζ χωρίς ίχνος αλήθειας παρουσιάζονται ως αντικειμενικά ρεπορτάζ. Την Δευτέρα ο μεγαλύτερος τηλεοπτικός σταθμός μετέδιδε όλη την ημέρα ψευδείς πληροφορίες -που είχαν διαψευσθεί 3 φορές επίσημα από την κυβέρνηση-  σχετικά με τα capital controls προσπαθώντας να προκαλέσουν νέο bankrun στις τράπεζες.

Κανείς δεν μπορεί να τους ελέγξει. Το αρμόδιο όργανο ελέγχου έχει αφεθεί εδώ και 3 χρόνια με παράνομη σύνθεση καθιστώντας το πρακτικά άχρηστο και αδύναμο να επιβάλει οποιαδήποτε κύρωση. Την ίδια ώρα η απαίτηση του ελληνικού κράτους προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς για πληρωμή 102 εκατομμυρίων από απλήρωτους φόρους για την χρήση των συχνοτήτων έχει φέρει μηδενικά αποτελέσματα.

Κι όμως οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει νέα κανάλια επικοινωνίας. Το ThePressProject είναι ένα από αυτά. Ξεκινήσαμε το 2010, με την έναρξη της κρίσης, ως ένα απλό twitter account και σήμερα δεχόμαστε 2 εκατομμύρια μοναδικές επισκέψεις την ημέρα, σε μια χώρα που οι broadband συνδέσεις είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 4,6 εκατομμύρια. Λειτουργούμε δύο εκδόσεις (ελληνική και αγγλική), παράγουμε 6ωρο ραδιοφωνικό πρόγραμμα που αναμεταδίδεται δωρεάν από 13 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα και τους τελευταίους 6 μήνες δημιουργήσαμε τηλεοπτικό στούντιο από το οποίο παρουσιάζουμε έκτακτες τηλεοπτικές εκπομπές για τις εξελίξεις. Το TPP ήταν αυτό που κράτησε ανοιχτή την κρατική τηλεόραση όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να την κλείσει σε μια νύχτα, ενώ ήταν αυτό που πρώτο σε όλο τον κόσμο διέρρευσε τα περίπου 262.000 τηλεγραφήματα του σκανδάλου CableGate του Wikileaks το 2012.

Το ThePressProject δεν είναι ένα μέσο που βασίζεται σε εθελοντές. Λειτουργεί ως εγχείρημα για τον Τύπο και στόχο έχει την δημιουργία ενός οργανισμού που βασίζεται σε πραγματικούς δημοσιογράφους. Είναι υπέρ της ελεύθερης διακίνησης της πληροφορίας, της ερευνητικής δημοσιογραφίας, της καλής χρήσης της δημοσιογραφίας των πολιτών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας όποτε χρησιμοποιεί φωτογραφίες, video ή άλλο υλικό που προστατεύεται.

Σε πρόσφατη έρευνα του LSE για την εικόνα του Τύπου στην Ελλάδα το ThePressProject αναδείχθηκε ως το πλέον ανεξάρτητο αναδυόμενο μέσο ενώ για εμάς έχουν γράψει ακόμα οι New York Times, ο Guardian, το PBS, η Telegraph και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Το ThePressProject όμως αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα πρόβλημα χρηματοδότησης. Για ευνόητους λόγους καταστατικά αποφασίσαμε να μην δεχόμαστε χρήματα από το ελληνικό κράτος και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς στην Ελλάδα αυτά τα δύο χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε “διαφημιστικές” καμπάνιες με στόχο την παρέμβαση στην ενημέρωση.

Το ThePressProject βασίζεται στις δωρεές των ελλήνων πολιτών για να λειτουργήσει και αυτές τις ημέρες βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας. Τα Capital controls που επιβλήθηκαν και η μη αποδοχή των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από το Paypal σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των εξόδων εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της επισκεψιμότητας μας μπορεί να μας οδηγήσει στην αδυναμία ενημέρωσης.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που πραγματικά ενδιαφέρεστε για την Ελλάδα και δεν συμμετείχατε απλά στο #croundfungreece σαν ένα παιχνίδι.

Ενισχύστε την προσπάθεια μας για την ανάδειξη της ανεξάρτητης ενημέρωσης. Η δημοσιογραφία οφείλει να εκφράζει τα συμφέροντα των πολλών και όχι των ολιγαρχών. Η ενημέρωση και η πληροφορία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας. Γιατί ο ενημερωμένος πολίτης έχει δύναμη και για αυτό οι ολιγάρχες είναι διατεθειμένοι στην Ελλάδα να συνεχίζουν να χρηματοδοτούν χρεοκοπημένα ΜΜΕ προκειμένου να την αγοράσουν.

Το κόστος λειτουργίας του ThePressProject είναι 200.000€ το χρόνο (μισθοδοσία, έξοδα servers, ανελαστικά έξοδα, δικαιώματα χρήσης) και μας είναι εντελώς αδύνατο να συνεχίσουμε να λειτουργούμε υπό καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

Θα αναρτήσουμε δημόσια όλες τις δωρεές και το πλάνο δαπανών. Όσα χρήματα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την πληρωμή των υποχρεώσεών μας ή (στην περίπτωση που συγκεντρωθούν περισσότερα) για την ανάπτυξη του τμήματος ερευνητικής δημοσιογραφίας, και παραγωγής ντοκιμαντέρ.

Κάντε κάτι για την δημοκρατία στην Ελλάδα, για τους έλληνες και όχι για το χρέος. Το χρέος χρησιμοποιείται για να εφαρμόζονται στην Ελλάδα πολιτικές λιτότητας που έχουν οδηγήσει 6.000 ανθρώπους στην αυτοκτονία στα χρόνια της κρίσης.

Χρηματοδοτήστε την ελπίδα και όχι τον φόβο.