Αντιδρά η Τουρκία στις πιέσεις των ΗΠΑ με φόντο την αγορά ρωσικών συστημάτων

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πέρασε στην αντεπίθεση και χαρακτήρισε «απαράδεκτα απειλητικό» το ψήφισμα της Αμερικανικής Βουλής το οποίο καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400. Παράλληλα οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με την επιβολή κυρώσεων αν συνεχιστεί κανονικά η παράδοση του συγκεκριμένου συστήματος, που πρόκειται να συμβεί τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει μέλλον όπου η Τουρκία θα έχει και τα ρωσικά όπλα και τα αμερικανικά F-35», με την Τουρκία πάντως να συνεχίζει με την αγορά του συστήματος S-400 παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.
Menelaos Myrillas / SOOC
|

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η Τουρκία χαρακτηρίζει «απαράδεκτα απειλητικό» το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400. Παράλληλα οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Άγκυρα για την επιβολή πιθανών κυρώσεων, οι οποίες θα βλάψουν την τουρκική οικονομία που ήδη βρίσκεται σε ύφεση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επισήμανε σε δήλωσή του ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας και το δικαστικό της σύστημα υπονομεύονται από «αθέμιτους» και «αβάσιμους» ισχυρισμούς στο αμερικανικό ψήφισμα.
 
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι «είναι απαράδεκτο να λαμβάνονται αποφάσεις που δεν στοχεύουν στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, για να συντηρείται η γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων στην ημερήσια ατζέντα και να θέτουμε διάφορες τεχνητές προθεσμίες». Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των δεσμών της με τη Δύση και της νέας σχέσης με την Ρωσία, δεδομένου ότι με την τελευταία έχει στενή σχέση και συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας και στην γειτονική Συρία. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην Τουρκία και σε άλλα έθνη να απομονώσουν το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου.
 
Την Δευτέρα, με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», η Βουλήτων ΗΠΑ επικύρωσε ομόφωνα το ψήφισμα που «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ». Το ψήφισμα προτρέπει την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, επιτρέποντας παράλληλα στην Αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα δεχτεί την παράδοση του συγκεκριμένου αμυντικού συστήματος, που ενδέχεται να λάβει χώρα μέσα στον Ιούλιο.
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, επισήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «είτε ακυρώνει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν το κάνει. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση», προσθέτοντας  ότι «δεν υπάρχει μέλλον όπου η Τουρκία θα έχει και τα ρωσικά όπλα και τα αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή».

Ανεξάρτητα από της προειδοποιήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, η Τουρκία φαίνεται να συνεχίζει με την αγορά του συστήματος S-400. Ο Ρ.Τ Ερντογάν είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «ήταν εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Τουρκία από την συμφωνία με τη Ρωσία.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις