Ο Μαδούρο, μιλώντας στη διάρκεια τελετής από το Καράκας, επέκρινε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό και τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

Ο Μαδούρο σχολίασε μάλιστα ότι η κίνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας συνδέεται με τα σχέδια των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον ίδιο.

Χθες Δευτέρα έντεκα από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα της Λίμας ζήτησαν, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που είχαν στην Οτάβα, από τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να «επιδείξουν την πίστη τους στον μεταβατικό πρόεδρο» Γκουαϊδό και εξέφρασαν την ελπίδα τους να γίνει «γρήγορα» η μετάβαση της χώρας αυτής στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση.

Η Ομάδα της Λίμας (Σάντα Λουτσία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017 και ο διακηρυγμένος σκοπός της είναι να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση η οποία πλήττει τη Βενεζουέλα. Το Μεξικό, αν και συμμετέχει στην Ομάδα της Λίμας, δεν έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας και δεν συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση αυτή.

Οι έντεκα χώρες κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας «να μην αντιταχθούν στην είσοδο και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Βενεζουελάνους», ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Ήδη ο Καναδάς δεσμεύθηκε να παράσχει βοήθεια ύψους 53 εκ. δολαρίων (35 εκ. ευρώ) στη Βενεζουέλα, τα οποία προστίθενται στα 20 εκ. δολάρια που έχουν υποσχεθεί οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γκουαϊδό, στόχος είναι να συγκεντρωθούν τρόφιμα και φάρμακα στην Κολομβία, τη Βραζιλία και σε ένα νησί της Καραϊβικής. Επίσης κατηγόρησε τη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων ότι επιθυμεί να «κλέψει» τη βοήθεια ώστε να διανεμηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι υποπτεύεται πως ο Μαδούρο θέλει να μεταφέρει 1,2 δισεκ. δολάρια στην Ουρουγουάη.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα στις 14 Φεβρουαρίου στην έδρα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσινγκτον.

Εξάλλου, επιζητώντας μια ειρηνική έξοδο από την κρίση, μια ομάδα επαφής που συστάθηκε από την ΕΕ και πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη), θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη στο Μοντεβιδέο.
Ωστόσο ο Γκουαϊδό διευκρίνισε ότι «δεν θα συμμετάσχουμε. Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο: να τερματιστεί η υφαρπαγή (της εξουσίας), μια μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές (…) Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν ψεύτικο διάλογο».