Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την ίδρυση μίας ακόμη Νομικής Σχολής, πιθανότατα στο Πανεπιστήμιο Πατρών προκάλεσαν τις αντιδράσεις φορέων, οργανώσεων, καθώς και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Συγκεκριμένα, ψήφισμα για την εξαγγελθείσα ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, τη συγχώνευση των ΤΕΙ της ΠΑΜΘ με το ΔΠΘ, και τη δυνατότητα μετακίνησης των μελών ΔΕΠ των περιφερειακών πανεπιστημίων και μετεγγραφών των φοιτητών, εξέδωσαν φορείς του Νομού Ροδόπης.
 
Σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, εκτιμώνται ως «επιτακτικές υπό επιστημονικό και υπό ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και αναπτυξιακό πρίσμα»:
 
-Η μη υλοποίηση «της ανομιμοποίητης εξαγγελίας ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής» με το σκεπτικό ότι «η πιθανή υλοποίησή της θα συμβάλει στην περαιτέρω συγκέντρωση του επιστημονικού προσωπικού και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην Αθήνα και σε “δορυφόρους” της».
 
-Η ανάγκη άμεσης συγχώνευσης και ενσωμάτωσης των ΤΕΙ της ΠΑΜΘ, στον φυσικό διοικητικό και αναπτυξιακό χώρο του ΔΠΘ.
 
-Η ενδυνάμωση της Νομικής Σχολής και των λοιπών σχολών και τμημάτων του Δ.Π.Θ. με στελεχιακό δυναμικό, επιστημονικές και αναπτυξιακές δράσεις.
 
Ειδικότερα, διατυπώνεται η εκτίμηση πως «η εξαγγελία 4ης Νομικής Σχολής, και δη σε γεωγραφικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, συνιστά ανομιμοποίητη και αμφίβολης σκοπιμότητας επιλογή, η οποία μπορεί να καταστεί βλαπτική για τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και την περαιτέρω ανάπτυξή της». Η εν λόγω εκτίμηση εδράζει στις εξής διαπιστώσεις:
 
Το ψήφισμα συνυπογράφουν μεταξύ άλλων, ο πρυτανεύων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρος Τουλουπίδης, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Χρήστος Μαστροκώστας, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Παυλίδης, οι βουλευτές Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Ιλχάν Αχμέτ, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Ιωάννα Χατζηαντωνίου.
 
Αντιδράσεις από Νέα Δημοκρατία
 
«Πελατειακή» χαρακτηρίζει από την πλευρά της η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως, την εξαγγελία για την ίδρυση Νομικής Σχολής. «Χωρίς σχέδιο και στόχευση η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων. Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας», αναφέρει η κ. Κεραμέως και προσθέτει:
 
«Αντί στην κυβέρνηση να προβληματιστούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ, αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναστροφή του brain drain, αντί να επιδιώξουν την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους τοπικού χαρακτήρα».
 
Αντιδράσεις και από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
 
«Είναι προφανές ότι δεν χρειαζόμαστε ακόμα μια Νομική Σχολή. Αν ισχύει η πρόταση, είναι σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Δημήτρης Αναστασόπουλος, Μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.