Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει τη ρύθμιση «απαράδεκτη και φορομπηχτική», με την οποία, όπως αναφέρει, «επιβάλλεται νέο χαράτσι στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών», ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), κάνει λόγο για «εξαθλίωση των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών» και καλεί τα μέλη του «να οργανώσουν την αντίδρασή τους, πάνω στα μέτρα που οδηγούν στον αφανισμό τους».

Όπως υπογραμμίζουν με τη νέα ρύθμιση «αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, μέσα από αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού τους, καθώς δεν θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα». Ο ΠΦΣ ζητά από την υπουργό Εργασίας να αποσύρει τη διάταξη που «θα προκαλέσει την καταστροφή χιλιάδων φαρμακείων που αυτήν τη στιγμή στηρίζουν τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών και τη Δημόσια Υγεία».

Από την πλευρά του, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι αυτή η επιβάρυνση, παρά την έκπτωση του 15% για το 2018, «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο όσων μικρομεσαίων ιατρείων απέμειναν, αυξάνει τη μετανάστευση, οδηγεί στη μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή, προβλήματα για τα οποία καταβάλλουμε προσπάθειες να εξαλείψουμε».