Με αφορμή ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη Ο Χαν ανέφερε πως «η Κομισιόν επικρότησε το γεγονός πως Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων» κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, και για θέμα των τσάμηδων, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ. 

«Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Γιοχάνες Χαν ως Επίτροπος. 

«Με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας», αναφέρεται, ενώ προστίθεται πως «ήδη του έχει ζητηθεί και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του». 

Σύμφωνα με τον Χαν, ανάμεσα στα θέματα που θα κληθεί να επεξεργαστεί ο υπό συγκρότηση μηχανισμός μεταξύ των δυο χωρών είναι «η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το ζήτημα των τσάμηδων».

Η τοποθέτηση όμως του ευρωπαίου Επιτρόπου προκάλεσε την αντίδραση και της Μαρίας Σπυράκη που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χαν ως ανιστόρητες και αναληθείς, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές και για τους συνολικούς χειρισμούς στο θέμα από πλευράς κυβέρνησης. 
 
«Κάποιος πρέπει να διδάξει στον κ. Χαν την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.