«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να δανειστεί η Ελλάδα τα Γλυπτά το 2021, με αφορμή των εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση.

«Πρώτα η αναγνώριση της κυριότητας και μετά ο δανεισμός» απαντάει το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά

«Η τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για το δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης τους» υποστηρίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «

Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης.

Θα την καλέσω μόνο, να σταματήσει να ρίχνει νερό στο μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ’ αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, σχολίασε ότι «Τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα.Αυτό και μόνο αυτό διεκδικούμε. Από την Μελίνα έως σήμερα.Ας το αντιληφθεί και ο κ. Μητσοτάκης ιδιαίτερα μετά το φιάσκο τις πρότασης του περί δανεισμού.»

Η απάντηση του Μαξίμου

«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο. Αν μάλιστα ο κ.Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι “η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο” κι ότι το Βρετανικό Μουσείο “δίνει μια χαμένη μάχη”. Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κυρίου Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος», αναφέρει η απάντηση κυβερνητικών πηγών.

Aπό την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές και λάθος» το επιχείρημα ότι σε περίπτωση δανεισμού των Γλυπτών, η Ελλάδα αναγνωρίζει κυριότητα στους Βρετανούς. Σε συνέντευξη της στον ΣΚΑΙ, η Μενδώνη υποστηρίζει ότι από τότε που η Μελίνα Μερκούρη κατέθεσε αίτημα για επιστροφή και επανένωση, αναφέρει ότι η αφαίρεσή τους συνιστά κλοπή και συνεπώς δεν μπορεί να δημιουργηθεί κανένα δικαίωμα επί των Γλυπτών.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή. Ο δανεισμός ή αν θέλετε η πρόταση να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα από τον πρωθυπουργό δεν έχει καμιά σχέση και δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα» πρόσθεσε.