Εξηγήσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο πληρότητας των πλοίων παρά την δική του αντίθετη άποψη κλήθηκε να δώσει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ουδέποτε υποστήριξε πως δεν θα αυξηθεί η πληρότητα.  «Η κατάσταση με την πληρότητα είναι δυναμική και αναθεωρείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το ίδιο ισχύει επίσης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία αναπροσαρμόζουμε αναλόγως των εξελίξεων» επιχείρησε να δικαιολογηθεί για τις κυβερνητικές αποφάσεις ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως ήταν εκείνος που μόλις λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της κυβέρνησης το περασμένο Σάββατο, διαβεβαίωνε πως δεν θα αυξηθεί το όριο πληρότητας των πλοίων. «Αυτό ίσως είναι μια παρεξήγηση. Ήμασταν στο στούντιο και έγινε μία ερώτηση γιατί ανεβάσαμε την πληρότητα. Εγώ είπα λοιπόν ότι δεν έχει ανέβει η πληρότητα, όχι ότι δεν θα αυξηθεί. Και ίσως έγινε μία παρανόηση εκεί πέρα» υποστήριξε ο Χ. Θεοχάρης.

Ωστόσο, πρόκληση αποτελεί η απάντησή του στην επόμενη ερώτηση, όταν κλήθηκε να δώσει λόγο για την κριτική της αντιπολίτευσης, πως η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των πλοιοκτητών αυξάνοντας το όριο πληρότητας των πλοίων.

«Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Καταρχήν εάν υπάρχει κάποιος που το ζητούσε είναι οι πολίτες. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο υπήρχαν άνθρωποι και εγκλωβισμένοι στα νησιά. Δεν μπορούσαν να φύγουν, δεν έβρισκαν εισιτήρια. Υπήρχε, είναι σίγουρο, μία αναταραχή. Το βλέπαμε γιατί μας παίρναν και στο υπουργείο και μας λέγανε βοηθήστε μας να βρούμε εισιτήριο» υποστήριξε ο Χ. Θεοχάρης, μη διστάζοντας να αφήσει εντελώς εκτός κάδρου τους πλοιοκτήτες, και χρεώνοντας τους πολίτες που διαμαρτύρονταν για τα λίγα και ασφυκτικά γεμάτα δρομολόγια.

Στη συνέχεια, ο υπουργός υποστήριξε πως ο μεγάλος αριθμός επιβατών που επιβιβάζονται πλέον στα πλοία, ένεκα της αύξησης της πληρότητας, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη διάδοση του ιού, αφού ο δημοσιογράφος του μετέφερε πως «κάποιοι μπορεί να λένε που να μπω τώρα σε ένα πλοίο που είναι σχεδόν γεμάτο».

«Τα πλοία, σε γενικές γραμμές, δεν είναι όλα τα πλοία έτσι, έχουν ανοιχτούς χώρους. Έχουν τα καταστρώματα. Υπάρχει και η μάσκα. Δηλαδή… Το ζήτημα δεν είναι τόσο ένας συγχρωτισμός για δύο, τρεις ώρες, όσο εάν τηρούμε τους κανόνες, και εάν βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο γύρω μας ως ένα κόσμο ο οποίος δυνητικά μπορεί να έχει τον φορέα» συμπλήρωσε, προκαλώντας προβληματισμό για το τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός. Έσπευσε βέβαια στη συνέχεια να συμπληρώσει πως «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», αφήνοντας όμως και αιχμές για την αρχική αυστηροποίηση του πλαισίου για τον τουρισμό.

Δείτε το επίμαχο σημείο της συνέντευξης Θεοχάρη:

«Από 1,3 εκατ. τουρίστες οι οποίοι έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας μέσα στον Ιούλιο, τα κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε μόλις 400» υποστήριξε ακόμα ο Χ. Θεοχάρης, ενώ σημείωσε πως «ο Ιούλιος ήταν ένας αναγνωριστικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό. Κλείσαμε με ποσοστό 15% με 20% της αντίστοιχης περσινής τουριστικής κίνησης. Είμαι βέβαιος ότι ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος από τον Ιούλιο».

Μάλιστα, στη συνέχεια ο υπουργός επιχείρησε να περάσει και στην αντεπίθεση απέναντι στην κριτική της έλλειψης σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό, υποστηρίζοντας την ώρα που τα κρούσματα αυξάνουν καθημερινά, πως «η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει όσους ισχυρίζονται πως δεν είχαμε σχέδιο, τη στιγμή που η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες οι οποίες άνοιξαν τα σύνορά τους. Η προστασία της υγείας των Ελλήνων πολιτών αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής μας».

«Το κύριο μήνυμα που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους είναι ότι δεν θα πρέπει να πιστεύουμε ότι κερδίσαμε τον πόλεμο επειδή κερδίσαμε κάποιες ουσιαστικές μάχες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την επόμενη χρονιά αν δεν είμαστε επιτυχημένοι φέτος στον τομέα της υγειονομικής ασφάλειας. Απαγορεύεται ο εφησυχασμός και η χαλάρωση των μέτρων. Φοβηθήκαμε το άνοιγμα του τουρισμού και χαλαρώσαμε εμείς οι ίδιοι. Αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει» επισήμανε ακόμα ο Χ. Θεοχάρης.

Αναφορικά με την κρουαζιέρα, ο υπουργός Τουρισμού υποστήριξε πως «η κρουαζιέρα, δεδομένης της κατάστασης, είναι μία μορφή τουρισμού η οποία ενέχει μικρότερο κίνδυνο για την υγειονομική ασφάλεια, λόγω της χρονικά περιορισμένης παραμονής των ταξιδιωτών στους προορισμούς. Επιπρόσθετα, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα πλοία είναι πολύ αυστηρά, υπάρχουν γιατροί μέσα στα πλοία και ελέγχονται όλοι οι επιβαίνοντες, είτε πρόκειται για ταξιδιώτες είτε για μέλη του πληρώματος. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά το πλήρωμα, οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο κάθε δύο εβδομάδες».

Σχετικά με το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους», ο Χ. Θεοχάρης απάντησε ότι «το πρόγραμμα ‘Τουρισμός Για Όλους’ είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς τη συμμετοχή των παρόχων, όσο και στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των δικαιούχων. Εφέτος πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη υποστήριξης για τις διακοπές τους. Οι πάροχοι ανήλθαν σε 2.000 και θα αυξηθούν περαιτέρω στο επόμενο διάστημα. Οι δικαιούχοι τελικά έφτασαν στους 750.000, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 250.000. Γι’ αυτό το λόγο, από τα 30 εκατ. ευρώ που αρχικά διαθέσαμε για το πρόγραμμα, πλέον, θα φτάσουμε στα 100 εκατ. ευρώ, με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι δικαιούχοι».