Πρόκειται για δημοσκόπηση της Κάπα-Research που αφορούσε τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονταν οι 5 δημοφιλέστεροι περιφερειάρχες και οι 20 δημοφιλέστεροι δήμαρχοι στης χώρας.  Αποτέλεσε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΒΗΜΑ της Κυριακής και σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας διεξήχθη μεταξύ 3 και 18 Ιουλίου, σε δείγμα 30.249 ατόμων.

Τα αποτελέσματα προκάλεσαν την αντίδραση της ΚΕΔΕ και στις 20 Σεπτεμβρίου ζητήθηκε η διενέργεια ελέγχου.  Η έκθεση ελέγχου, την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ThePressProject, είναι ιδιαίτερα επικριτική προς την εταιρία δημοσκοπήσεων.

Η έκθεση Ελέγχου 

Σύμφωνα με την έκθεση, θα έπρεπε να γίνεται σαφής αναφορά ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δεν προέρχονται από αντιπροσωπευτική έρευνα αλλά από συλλογή στοιχείων μέσω του διαδικτύου, κι αυτό γιατί «όπως διαπιστώθηκε, οι δύο πληθυσμοί [διαδικτυακή έρευνα και τηλεφωνική /πρόσωπο με πρόσωπο] διαφέρουν στατιστικά σημαντικά όσον αφορά τη συμπάθεια προς πρόσωπα και τη συμπάθεια προς κόμματα”. Κατόπιν αυτού, συμπεράσματα όσον αφορά «δημοτικότητες» ή «συμπάθεια» ή «κομματική έλξη» πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφύλαξη», όπως διαβάζουμε στο πόρισμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, «η  κατανομή του δείγματος ως προς τις 13 περιφέρειες κρίνεται ικανοποιητική, δεν ισχύει όμως το ίδιο για την κατανομή του στους επιμέρους δήμους με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων», αφού «το ανά δήμο μέγεθος του δείγματος εμφανίζει σημαντικές δυσαναλογίες για δήμους με παραπλήσιο πληθυσμό: π.χ. μόλις 43 άτομα για το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης (πληθ. 52.127), αλλά 219 άτομα για τον δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, με ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό (51.536).

Τέλος, συνεχίζει το πόρισμα, οι διευκρινίσεις που δίνονται στην απάντηση της Κάπα-Research για τη στάθμιση των αποτελεσμάτων «πάσχουν σαφέστατα όσον αφορά τους δήμους».

Το συμπέρασμα του ελέγχου είναι ξεκάθαρο: «Η έρευνα της Κάπα-Research […] δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας αντιπροσωπευτικής έρευνας […], ιδιαίτερα όσον αφορά τους δήμους με πληθυσμό άνω  των 50.000 κατοίκων και ειδικότερα τη δημοφιλία των αντίστοιχων δημάρχων».

Καμία  πειθαρχική επίπτωση

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση αυτή δεν είχε καμία επίπτωση για την Κάπα-Research. Από τον Σύλλογο Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) όχι απλώς δεν επιβλήθηκε κάποια πειθαρχική τιμωρία, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν έχει ζητηθεί καν κάποια επανόρθωση από την εφημερίδα στην οποία δημοσιεύθηκε. 

Το έγγραφο του πορίσματος