Ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που ελέγχει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, βρέθηκε χθες ο Νίκος Μανιαδάκης, σύμβουλος πρώην υπουργών που από πρώην προστατευόμενος μάρτυρας έγινε κατηγορούμενος για δωροδοκία και ψευδορκία ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επιχείρησε να διαφύγει οικογενειακώς στο εξωτερικό.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο Ν. Μανιαδάκης κατέθεσε αίτημα για δικηγόρο ωστόσο υπήρξε σύσσωμη άρνηση της αντιπολίτευσης στο αίτημα του το οποίο τελικά και απέσυρε.  Ο Σ. Λάππας εκ μέρους της αντιπολίτευσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι απαράδεκτο το αίτημα καθώς «η επιτροπή δεν καλεί υπόπτους αλλά μάρτυρες». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «ο συγκεκριμένος καλείται ως μάρτυρας και καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή. Επαναλαμβάνω η επιτροπή δεν τον καλεί ως ύποπτο, αλλά ως μάρτυρα, όπως θα κληθούν και οι υπόλοιποι». Ίδια ήταν η στάση του ΚΚΕ που ζήτησε να μην ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ζητώντας να καταθέσει όπως και ο Φρουζής, ενώ αντίστοιχα αντέδρασε και η Ελληνική Λύση.

Το αίτημα ανέπτυξε και ο δικηγόρος του, που επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστεί ως κατηγορούμενος και όχι ως μάρτυρας επειδή του έχει ασκηθεί δίωξη για ψευδορκία. Τελικώς μετά από ώρα η πλευρά Μανιαδάκη αναγκάστηκε να αποσύρει το σχετικό αίτημα.

Στην εισαγωγική του κατάθεση ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης επανέλαβε την καταγγελία του ότι δέχθηκε πιέσεις από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προκειμένου να καταθέσει κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.

«Για κάποιες εβδομάδες μου ασκούσαν πάρα πολλές πιέσεις οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για να δώσω στοιχεία εναντίον πολιτικών. Εκείνη την περίοδο με πίεζαν για συγκεκριμένους πολιτικούς. Έντονες ήταν οι πιέσεις για τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Σαμαρά, τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Βενιζέλο. Μου δείχνανε δημοσιεύματα με νόμους και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να τα επιβεβαιώσω. Μου λέγανε ότι έχουμε στοιχεία από άλλους μάρτυρες, αλλά θέλουμε να μας το δώσεις και εσύ ως καθηγητής ότι αυτές οι αποφάσεις των πολιτικών είναι έκνομες», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το cnn.gr.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν»., ο μάρτυρας δεν έδωσε καμιά απάντηση στο γιατί ως προστατευόμενος με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου» κατέθεσε κατά πολιτικών προσώπων και στη συνέχεια ως κατηγορούμενος εμφανίζει άλλη εκδοχή. Μάλιστα, φέρεται να περιορίστηκε μόνο να πει ότι δεν επιθυμεί να απαντήσει, διότι είναι κατηγορούμενος και έχει μηνυθεί από πολιτικούς, χωρίς ωστόσο να τα αναιρέσει.

Ενδιαφέρον σημείο της κατάθεσης ήταν αυτό που ο μάρτυρας αρχικά υποστήριξε ότι, πριν γίνει καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να παραδεχτεί στη συνέχεια ότι δεν ήταν, αλλά είχε προ 20ετίας μια μικρή συνεργασία, σύμφωνα με την «Εφ.Συν»

Ο Ν. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι έχει ελεγχεί από κάθε Αρχή και δεν έχει αποδειχθεί καμία κατηγορία. «Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν κι έχω ελεγχθεί από κάθε Αρχή. Αν κι έχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, αφότου άνοιξαν οι λογαριασμοί μου. Αφότου δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη, επειδή αρνήθηκα να παραδεχτώ πράγματα που δεν έγιναν, βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν με έναν υπουργό. Μιλώ για τον κύριο Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό», είπε και επανέλαβε: «Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις επειδή κατείχα το αντικείμενο», δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.gr.

Παράλληλα, επέμεινε ότι ήταν σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας επί διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά πάντοτε άμισθος. Επίσης, ότι δεν είχε σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο ούτε ήταν σύμβουλός του, παρά τα όσα έχουν γραφτεί και παρ’ όλο που οι αρχές τον πίεζαν να δώσει στοιχεία εναντίον του. Οπως πρόσθεσε σε άλλο σημείο, είχε επαφές μόνο με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.» ο Ν. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι όταν πήγε τον Αύγουστο του 2018 στις ΗΠΑ, οι αμερικανικές αρχές τον πίεσαν εκ νέου να δώσει στοιχεία, δείχνοντάς του μια κατάθεση που μιλούσε για δωροδοκία Λοβέρδου. Εκανε λόγο για ψέματα, τα οποία, όπως είπε, είχε καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε ακόμη, υπονοώντας προχειρότητα εκ μέρους των ελληνικών αρχών, ότι είχε συναντηθεί στην Εισαγγελία και στη ΓΑΔΑ με τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη και τη Μαρία Μαραγγέλη, πρώην στελέχη της Novartis που έχουν ήδη καταθέσει στην προανακριτική. Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι αστυνομικός, τον οποίο είχε γνωρίσει στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων, του μετέφερε τις καταθέσεις των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τέλος φέρεται να υποστήριξε ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς τού διαμήνυσε πως έχει πολύ επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του και ότι καλύπτει πολιτικά πρόσωπα με τα οποία μπορεί να είχε σχέση.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση θα συνεχιστεί το απόγευμα της Τετάρτης.