Με αντικρουόμενες δηλώσεις μέλη της Επιτροπής τοποθετούνται σχετικά με το ποιός εισηγήθηκε την νέα απαγόρευση συναθροίσεων. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. μέσω διαρροών «δείχνει» την Επιτροπή για το μέτρο το οποίο έχει ξεκάθαρη στόχευση.

Συγκεκριμένα, πηγές της αστυνομίας που μεταφέρει ο ελληνικός Τύπος, αναφέρουν ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε προγραμματισμένη συνάθροιση, ενώ επίσης δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία, καταστήματα κ.λπ. Όπως τονίζουν πρόκειται για εισήγηση της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

«Δεν ήταν πρόταση της επιτροπής»

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ερωτηθείς μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την απαγόρευση είπε ότι «δεν ήταν πρόταση της επιτροπής», ενώ επισήμανε ότι ήταν κάτι που μόλις πληροφορήθηκε από την ίδια την εκπομπή. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι  καλό γενικά να απαφεύγονται οι συγκεντρώσεις ούτως ή άλλως εν μέσω πανδημίας».

«Μας τέθηκε ως ερώτημα»

Μια αρκετά διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, κ. Γώγος, μιλώντας στο OPEN. O καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, υποστήριξε πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα, ενώ συμπλήρωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα». «Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε.

«Κίνηση πανικού η νέα απαγόρευση λόγω αύξησης της θετικότητας»

Ως «κίνηση πανικού» χαρακτήρισε η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, την απόφαση για την απαγόρευση συναθροίσεων. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας απέδωσε τον πανικό στην αύξηση της θετικότητας των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων. «Μέσα στον πανικό οι συνάδελφοι μπορεί να αποφάσισαν και πράγματα που έχουν προεκτάσεις άλλου είδους. Νομίζω πρέπει να διορθωθεί αυτό με κάποιον τρόπο. Ώστε και οι άνθρωποι να μπορούν να ψωνίσουν και να μπορούν να εκφράσουν με κάποιον τρόπο τα δικαιώματα τους.»

Η Αθηνά Λινού επεσήμανε ότι η απόφαση έχει και άλλες προεκτάσεις και θα πρέπει να διορθωθεί καθώς αφορά και δημοκρατικά δικαιώματα.«Δε νομίζω ότι με αστυνόμευση θα λυθούν τα προβλήματα» επισήμανε. «Κατανοώ τους αστυνομικούς, αλλά δεν μπορεί να ζήσουμε αυτό. Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους». ‘