Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον ασθενείς υπό παρακολούθηση στο κέντρο καταπολέμησης της επιδημίας, αφού ολοκληρώθηκε η υποχρεωτική περίοδος «απομόνωσης» των 21 ημερών που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
 
Ωστόσο, ο ΠΟΥ είναι επιφυλακτικός και θα περιμένει άλλες τρεις εβδομάδες για να ανακοινώσει ότι μια χώρα δεν πλήττεται πλέον από την επιδημία.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο που δοκιμάζουν αυτήν την περίοδο αποδεικνύεται για την ώρα ασφαλές, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται να γίνουν επιπλέον δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.
 
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι επιπλέον 21.000 άνθρωποι θα προσβληθούν από την επιδημία τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Τα ανθρώπινα κρούσματα σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Νιγηρία και Σενεγάλη ανέρχονται πλέον σε 6.263. Ξεχωριστή, μικρής κλίμακας επιδημία έχει ξεσπάσει και στο Κονγκό, στην κεντρική Αφρική.
 

Τρομακτική πρόβλεψη

Τα κρούσματα του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική ενδέχεται να φτάσουν τα 550.000 ως 1,4 εκατομμύριο μέχρι την 20ή Ιανουαρίου του 2015, σύμφωνα με μια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
 
Η ανώτατη εκτίμηση του 1,4 εκατομμυρίου λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί επισήμως μέχρι στιγμής, 5.864 βάσει του απολογισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι κατά πολύ χαμηλότερος από τον πραγματικό και ότι στην πραγματικότητα ενδέχεται τα κρούσματα να είναι δυόμισι φορές περισσότερα, ή σχεδόν 20.000.
 
Το CDC υπογράμμισε ότι οι προβλέψεις αυτές, που βασίζονται σε ένα επιδημιολογικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη του πόσους ανθρώπους τελικά μολύνει ένας ασθενής με Έμπολα, έγιναν βάσει των στοιχείων που ήταν διαθέσιμα τον Αύγουστο.