«Δεν μπορούμε να είμαστε μια χώρα που είναι υπερβολικά ελκυστική. Πρέπει να παρέχουμε άμεσα άσυλο σε εκείνους που χρήζουν της προστασίας μας. Όσοι δεν επιτρέπεται να μείνουν επειδή εισήλθαν παρανόμως ή καθότι δεν έχουν δικαίωμα σε άσυλο, πρέπει να επαναπροωθούνται πολύ πιο αποτελεσματικά» δήλωσε στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την Deutsche Welle, με το δημοσίευμα να συνδέει τη στροφή του αυτή με δημοσκοπήσεις που αναφέρουν πως περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες της Γαλλίας «δεν νιώθουν σαν το σπίτι τους».

«Στο θέμα αυτό δεν είμαστε μέχρι στιγμής ούτε ανθρωπιστές, ούτε αποτελεσματικοί. Σκοπεύω να συζητήσω για το θέμα της μετανάστευσης σε ένα ήρεμο πλαίσιο» τόνισε ο Εμ. Μακρόν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ υπογράμμισε πως «Η Γαλλία δεν μπορεί να δέχεται όλους τους ανθρώπους, εάν θέλει να τους δέχεται καλά».

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και το γερμανικό μέσο δεν διστάζει να αναγνωρίσει πως «είναι εμφανές ότι η ρητορική Μακρόν έχει αλλάξει άρδη» σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, όταν εμφανιζόταν πιο μετριοπαθείς απέναντι στις κραυγές. Όπως σημειώνεται ωστόσο, το γεγονός πως το 2018 έγιναν 123.000 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στη Γαλλία, ποσοστό αυξημένο κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ήταν αρκετό για να αλλάξει την ρητορική του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, «παρακολουθώντας» την αλλαγή στάσης του Εμ. Μακρόν, συμφωνεί αφενός με την σκλήρυνση της στάσης της Γαλλίας, εκφράζοντας βέβαια τον «προβληματισμό» της διότι «ο Μακρόν θα λάβει και πάλι ημίμετρα».

«Πρέπει να σταματήσουμε τις επανενώσεις οικογενειών και να διώξουμε όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Πρέπει να σταματήσουμε όλα εκείνα που κάνουν τη χώρα μας ελκυστική για τους παράνομους μετανάστες, όπως τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αλλά ο Μακρόν δεν θέλει. Δυστυχώς. Διότι η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο» αναφέρει συγκεκριμένα, καθιστώντας αυτόματα πιο «μετριοπαθείς» τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου.

Σημειώνεται πάντως πως, μεταξύ των πληροφοριών που μεταφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται τα σχέδια του Μακρόν να περικόψει τελικά τις δαπάνες για δωρεάν ιατροφαρμακευτικο δημοσίευμα, αναφέρεται η πρόθεση του Εμ. Μακρόν να περικόψει την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που κατά τη γαλλική εθνοσυνέλευση κόστισε το 2018 περί το 1 δισ. ευρώ.