Τρομακτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ελληνικές αρχές επιλέγουν να «απαλλάσσονται» από τη διαχείριση  των προσφυγικών ροών, που φτάνουν στη Λέσβο. Σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ που απασχολείται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παροχή νομικής βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες, «Legal Centre Lesvos»,

Οι ελληνικές αρχές συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίζουν είτε σε θαλάσσιες είτε σε χερσαίες περιοχές, τους μεταβιβάζουν σε φουσκωτές διασωστικές σχεδίες και τους μεταφέρουν βιαίως σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταστρέψει τις μηχανές των λέμβων στις οποίες υπερβαίνουν οι πρόσφυγες ή τα ντεπόζιτά τους προκειμένου να μην είναι δυνατή η πλεύση των σκαφών αυτών πίσω στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Απροκάλυπτες παράνομες επαναπροωθήσεις από το λιμενικό

Η έκθεση η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες 30 επιζώντων και επτά μαρτύρων σε περιστατικά επαναπροωθήσεων ή μαρτύρων που ήρθαν σε επαφή με επιζώντες τέτοιων περιστατικών, αποκαλύπτει τις βίαιες και ιδιαίτερα επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι αφήνονται μεσοπέλαγα, με σκοπό να σπεύσει το τουρκικό λιμενικό προς διάσωση ή να βρεθούν σε τουρκικά χωρικά ύδατα από τα θαλάσσια ρεύματα. Οι μαρτυρίες σχετίζονται με οκτώ ξεχωριστές ομαδικές απελάσεις, συλλέχθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, απευθείας από την «Legal Centre Lesvos».

Όπως σημειώνει η ΜΚΟ, τέτοιες πρακτικές βίαιων και παράνομων απελάσεων δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά καταδεικνύουν μια συστηματική πρακτική και ένα «modus operandi» του ελληνικού λιμενικού, που δε συνάδει σε κανένα σημείο με το διεθνές δίκαιο ή με οποιαδήποτε νόμιμη πρακτική.

Πιο συγκεκριμένα η «Legal Centre Lesvos», επισημαίνει ότι «οι ομαδικές απελάσεις είναι αντίθετες με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας και παραβιάζουν τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα των επιζώντων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή τους και την jus cogens απαγόρευση των βασανιστηρίων και της επαναπροώθησης».

Μάλιστα η Οργάνωση επιρρίπτει βαρύτατες καταγγελίες στις ελληνικές αρχές τονίζοντας πως «όταν πραγματοποιείται ως μέρος μιας διαδεδομένης και συστηματικής πρακτικής, όπως τεκμηριώνεται στην έκθεσή μας, αυτά ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι παράνομες απελάσεις συμβαίνουν σε διάφορες τοποθεσίες του Αιγαίου Πελάγους, καθώς και νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως αποκαλύπτει η έκθεση. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ως «Fake News».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση της «Legal Centre Lesvos», έρχεται μόλις μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, εναντίον των οποίων τα μέλη της επιτροπής απηύθυναν περιφρονητικά σχόλια και εκτόξευσαν σειρά επιθέσεων, καθώς οι τρεις πολιτικοί δεν απαντούσαν επί της ουσίας σε καμία από τις καίριες ερωτήσεις των μελών του ευρωκοινοβουλίου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι οι Έλληνες πολιτικοί αναφέρονταν στις καταγγελίες ως «τουρκική προπαγάνδα», πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο τα σαρκαστικά σχόλια εναντίον τους, εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα.

Ταπεινωτική εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο για τους τρεις διαχειριστές του προσφυγικού

«Μια φωτογραφία που ποτέ δεν θέλαμε να σας δείξουμε»

Χαρακτηριστικό όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζεται στον τομέα της μετανάστευσης, είναι το τελευταίο περιστατικό όπου το αεροσκάφος «Seabird» του ιταλικού παραρτήματος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Sea Watch», που απασχολείται στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, εντόπισε ένα πτώμα όπου βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Λιβύης για μέρες.

Η φωτογραφία που τράβηξε η ΜΚΟ από το περιστατικό, η οποία δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο της ιταλικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας «La Repubblica», καταδεικνύει την πλήρη αδιαφορία των λιμενικών αρχών της Λιβύης, της Μάλτας και της Ιταλίας, αναφορικά με τη διάσωση προσφύγων. Σε ανακοίνωση της ΜΚΟ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αποτελεί μαι φωτογραφία που «ποτέ δεν θέλαμε να σας δείξουμε».

Το «Seabird» προχώρησε όχι σε μία αλλά τέσσερις συνολικά εκκλήσεις προς τις λιμενικές αρχές για διακομιδή του νεκρού. Παρόλα αυτά όπως σημειώνει η ανθρωπιστική οργάνωση, εξακολουθούν να αδιαφορούν.