Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνεται του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που θα βοηθήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και θα οδηγήσουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αντιπολίτευση την κατηγορεί για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα, νέα πιο οδυνηρά μέτρα.
 
Την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έκανε λόγο για χυδαιότητες, προκάλεσε η αναφορά του εισηγητή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ότι στη διοίκηση του «Υπερταμείου», έχει διοριστεί σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση. Δεν είναι όπως μάθατε στη ΝΔ», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ριζούλης υποστήριξε, ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας για να βγει η χώρα από την κρίση.
 
«Προχωράμε στις διαπραγματεύσεις λαβωμένοι, με το μυαλό και τα μάτια μας στο τέλος της λιτότητας και με μεγάλη αισιοδοξία. Δεν πετυχαίνουμε μερικές φορές τους στόχους μας, αλλά είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον έλληνα πολίτη και να φέρουμε την δίκαιη ανάπτυξη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζούλης.
 
«Σήμερα καταρρέουν όλοι οι μύθοι που είχε καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης για τις αποκρατικοποιήσεις», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας, ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και έχουν πολλαπλασιαστεί οι οφειλές του δημοσίου. Κάνατε τη χειρότερη συμφωνία», τόνισε μεταξύ αλλων.
 
Νωρίτερα, η κυβερνητική πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου με την διαδικασία του επείγοντος, καθώς -όπως υπογράμμισε- ενόψει του Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαρθρωτικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Ελλάδα.
 
Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι είναι εκκρεμότητα και θα κατατεθεί, είτε σε αυτό το νομοσχέδιο είτε σε άλλο που θα έρθει άμεσα στη Βουλή και θα αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τροπολογία που θα αφορά το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων).
 
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι γι ακόμα μια φορά καλεί τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.
 
Η συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές θα ολοκληρωθεί αργά απόψε και αφού έχουν προηγηθεί τρεις συνεδριάσεις. Για τις 2 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να κληθούν να τοποθετηθούν αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς.
 
Αύριο το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.