«Προσπάθεια κατάληψης» της κεντρικής πλατείας του νησιού υποστηρίζει πως απέτρεψε ο δήμαρχος Σάμου, Γιώργος Στάντζος, που εμφανίζεται σε βίντεο μαζί με λίγους πολίτες να κινείται απειλητικά κατά προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονταν στο χώρο, ενώ λίγο αργότερα κάνει και την εμφάνισή του ένας αστυνομικός.

Στο βίντεο, ο τοπικός άρχοντας εμφανίζεται να υβρίζει χυδαία όσους βρίσκονται στην πλατεία, ενώ χαρακτηριστικό του μένους του ίδιου και τον ομοϊδεατών του, όταν μία γυναίκα τους απάντησε πως είναι τουρίστρια. «Τι είσαι; Τουρίστρια είσαι; Γιου αρ νοτ τούριστ» της απάντησε ο ίδιος και μία γυναίκα, ενώ καλούσαν τους ανθρώπους να φύγουν από την πλατεία και τους αποκαλούσαν βρωμιάρηδες και τσόγλανους.

«Ξανά κατάληψη της κεντρικής πλατείας. Τους απομάκρυνε η Αστυνομία. Πλέον θα αναλάβουμε εμείς δράση, να κερδίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας «Θέλουμε λύση αυτήν τη στιγμή. Να φύγουν από το νησί! Τέλος! Δεν υπάρχει άλλη λύση. Τέλος!» εμφανίζεται να δηλώνει ο Γ. Στάντζος στην κάμερα, ενώ ο δήμαρχος δεν δίστασε να στοχοποιήσει έναν από τους αλληλέγγυους που βρίσκονταν στο πλευρό των προσφύγων, αναφέροντας «αυτός είναι που μεταφράζει τις ανακοινώσεις στα αραβικά».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με καταγγελίες δημοσιογράφων από τη Σάμο, στη συνέχεια ο δήμαρχος και όσοι βρίσκονταν στο πλευρό του επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και τους έσπασαν τις κάμερες.

Υπενθυμίζεται πως ο δήμαρχος Σάμου, κατά τα λεγόμενά του, τελεί υπό παραίτηση, μετά τα κυβερνητικά σχέδια για κλειστή προσφυγική δομή. Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστής προσφυγικής δομής στη Σάμο σφοδρές αντιδράσεις από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους του νησιού οι οποίοι διαφωνούν, επί της ουσίας, με τον αριθμό (5.000+) ατόμων που ανακοινώθηκε ότι θα κληθούν να φιλοξενήσουν.