Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «κάποιοι κρύβουν τις ευθύνες τους στη λάσπη τονίζοντας πως ανακύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και πρέπει. Διερωτήθηκε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης γιατί δεν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, γιατί «η Περιφέρεια Αττικής δεν προχώρησε σε αντιπλημμυρικά έργα. Γιατί δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα στο βουνό πάνω από τη Μάνδρα; Τι έκανε η πολιτική προστασία; Τι πήγε λάθος και δεν ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι;»
 
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ν.Δ τονίζοντας πως «συστήσαμε μια επιτροπή από ειδικούς. Άμεσα μέτρα υποστήριξης των πληγέντων. Κινητοποιήσαμε τους εθελοντές μας ώστε να συνεισφέρουμε και εμείς στους ανθρώπου που έχασαν το βιός τους». 
 
«Φανταστείτε τι θα λέγανε αν αυτή η καταστροφή συνέβαινε σε εμάς. Οι ευθύνες θα διερευνηθούν, γιατί περισσεύουν τα μεγάλα και τα θλιβερά επικοινωνιακά σόου. Αλλά λείπει το θάρρος της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης» αναρωτήθηκε.
 
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην είσοδο του Ρουβίκωνα στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως «αυτές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής ανοχής σε ένα χώρο ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιεξουσιαστικός οποίος έχει εκλεκτικές συγγένειες με αυτή την κυβέρνηση. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα πως «αυτά τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών τελειώνουν από την επόμενη μέρα της κυβέρνησης της ΝΔ».
 

Υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις και αγρότες

 
Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ειδική αναφορά στη φορολογία, υποστηρίζοντας πως «εμείς θα μειώσουμε τους φόρους και ξέρουμε πως θα το κάνουμε».
 
«Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών, τον φόρο στις επιχειρήσεις από το 29 στο 20% εντός δύο ετών” είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως πρέπει να υπάρξει ένας εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ύψους 9%.
 
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως χρειάζεται να πραγματοποιηθεί μια φορολογική μεταρρύθμιση, με εξυγίανση του δημόσιου τομέα και καλύτερη αξιοποίηση των δαπανών του κράτους.
 
Επιπροσθέτως, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στα σχέδιά του για την αγροτική ανάπτυξη, κάνοντας λόγο και για συνεργατικά σχήματα, ενώ έφερε ως παράδειγμα ανάπτυξης της Σλοβακία και την Τσεχία.
 
«Γιατί αυτό να γίνεται στη Σλοβακία, στην Τσεχία και να μη γίνεται στην Ελλάδα; Θέλω να τονίσω πως η ΝΔ είχε ψηφίσει ένα νόμο για τα logistic που απλοποιούσε τέτοιες διαδικασίες, ο οποίος ουδέποτε εφαρμόστηκε από την σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν τον πίστεψε» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.