Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είχε παραστεί στην πρώτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες και, αφού είχε δηλώσει τη στήριξη της ΝΔ στον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε εξασφαλίσει μια αντιπροεδρία για τη ΝΔ στο ΕΛΚ. Τη θέση κατέλαβε ο ίδιος με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, του είχε ζητήσει να διεκδικήσει αυτό το αξίωμα στις Βρυξέλλες.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η ψηφοφορία στην ΚΟ του ΕΛΚ, όπου ο Β. Μεϊμαράκης έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη αντιπρόεδρος. Το γραφείο τύπου της ΝΔ δήλωσε πως με την εκλογή του αυτή «το ΕΛΚ όχι μόνον αναγνωρίζει τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην παράταξη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των εθνικών εκλογών».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Μεϊμαράκης με ανάρτησή του στο twitter ευχαρίστησε τους ευρωπαίους συναδέλφους του και δήλωσε πως «αναγνωρίζεται η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και καταγράφεται ενόψει των εθνικών εκλογών η εμπιστοσύνη του ΕΛΚ στη ΝΔ & τον Κ. Μητσοτάκη».