Πρόσκληση προς τα προεδρεία δεκαπενταμελών των σχολείων Μυτιλήνης απεύθυνε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εν όψει κινητοποιήσεων που στηρίζει με περιεχόμενο ρατσιστικό μίσος κατά των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί.

Όπως αναφέρεται σχετικά στη πρόσκληση που βγήκε στη δημοσιότητα «Σας καλούμε […] στο γραφείο του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρη για ενημέρωση και συζήτηση με θέμα τις επικείμενες κινητοποιήσεις στις 22/23 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη».

Η πρόσκληση προς τα μαθητικά συμβούλια:

Αντιδρώντας στην πρόσκληση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπουρνούς με ανάρτηση του στο διαδίκτυο σχολίασε ότι «είναι ντροπή και μόνο ντροπή για το κατάντημα των τοπικών μας αρχόντων», καλώντας τους «να αφήσουν τα “παιδομαζώματα” και τα ακροδεξιά τους παραληρήματα»  και να «εναντιωθούν στην πράξη στα σχέδια της δικής τους κυβέρνησης».

Μάλιστα, αναρωτήθηκε «τι θα πει, άραγε, ο κ.Μουτζούρης στους 16χρονους και 17χρονους μαθητές;». «Θα τους μιλήσει για την αξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας; Θα τους πει για την εγκληματική κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό; Θα τους πει έστω για τα πραγματικά αιτήματα, την αποσυμφόρηση προς την ενδοχώρα και την εναντίωση στη δημιουργία κλειστού κέντρου-φυλακής στη Λέσβο; Ή θα τους κάνει κατήχηση για τα “4000 χρόνια της θρησκείας”, το “ελληνικό IQ” και τον “κίνδυνο φυλετικής αλλοίωσης” με σιγοντάρισμα από τον κ.Χατζηκομνηνό;»

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός αυτής της πρόσκλησης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έβγαλε και αφίσα η οποία κυκλοφόρησε ευρέως και στοχοποιεί τους πρόσφυγες για την κατάσταση που βρίσκονται τα νησιά. «Είναι απαράδεκτη η αφίσα που κυκλοφόρησε και στοχοποιεί τα θύματα και όχι τους θύτες και τους υπεύθυνους του μαζικού εγκλωβισμού στα νησιά μας. Ενώ το σύνθημα “θέλουμε τη ζωές μας, θέλουμε τα νησιά μας” αφήνει περιθώρια να αξιοποιηθεί από αντιδραστικές δυνάμεις χύνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο τους», σημείωσε χαρακτηριστικά η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου.

Η αφίσα: