Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, δέχτηκε επικρίσεις μετά την καταγγελία ότι αντιπρόσωποί καταχράστηκαν κεφάλαια που αποτελούσαν μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και προορίζονταν για την κάλυψη του κόστους διαμονής στρατιωτικών της Βενεζουέλας που έχουν αυτομολήσει στην Κολομβία. Ο Χ. Γκουαϊδό επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του το Σάββατο Ο Γκουαϊδό διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το Σάββατο ότι απέπεμψε όλους όσους βαρύνουν υποψίες για διαφθορά και ότι ζήτησε από τις αρχές της Κολομβίας να διενεργήσουν έρευνα για τις κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος PanAm Post δημοσίευσε την Παρασκευή ότι αντιπρόσωποι του Χ. Γκουαϊδό καταχράστηκαν κεφάλαια τα οποία προορίζονταν για την κάλυψη του κόστους φιλοξενίας σε ξενοδοχεία στρατιωτικών από τη Βενεζουέλα που έχουν αυτομολήσει στην Κολομβία, σπαταλώντας τα  σε προσωπικές αγορές.

Ένας από τους δύο «άρχισε να στήνει ολόκληρο δίκτυο για την κατάχρηση κεφαλαίων που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια και τον εφοδιασμό των στρατιωτικών στην Κουκουτά», πόλη στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας, κατά τον «PanAm Post».

Παράλληλα, ο Χοσέ Αντόνιο Κολίνα, μέλος μιας οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Οργανισμός των Πολιτικά Διωκόμενων Βενεζουελανών στην Εξορία (VEPPEX) με έδρα το Μαϊάμι, σε επιστολή του προς τον Γκουαϊδό με χθεσινή ημερομηνία εξέφρασε το αίσθημα «ματαίωσης που μοιράζονται οι περισσότεροι πολίτες της Βενεζουέλας (…) λόγω των φημών περί διαφθοράς (στη διαχείριση) της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για το λαό μας που υποφέρει».

Σε ομιλία του στη πόλη που Βενεζουέλας, τη Μέριδα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης τόνισε ότι «θα ερευνήσουμε το θέμα σε βάθος», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «χρήματα που προορίζοντας για ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι ιερά, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε ως κοινωνία». Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του Γκουαϊδό ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις Κολομβιανές αρχές να βοηθήσουν στην έρευνα. Πρόσθεσε ότι όλα τα κεφάλαια που προορίζονται για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας τα χειρίζονται απευθείας οργανώσεις αρωγής και ΜΚΟ.

Περισσότερα από 1.400 μέλη του στρατού της Βενεζουέλας έχουν αυτομολήσει αυτό τον χρόνο στην Κολομβία, ακολουθώντας το αίτημα του Χ. Γκουαϊδό να απαρνηθούν τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.