Με μουσική, συζητήσεις, θέατρο, χορό, εικαστικά και δρώμενα, ντόπιοι και μετανάστες, που συμμετέχουν στο 18ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθηνών, στέλνουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της συνύπαρξης και του κοινού αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την πολιτική της εξαθλίωσης.
 
Το Φεστιβάλ, το οποίο ενηλικιώνεται φέτος, δίνει το ετήσιο ραντεβού του αλλάζοντας χώρο, μιας και για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων από τις 4 έως και τις 6 Ιουλίου.

 

Η γιορτή των καταπιεσμένων

 
Τις ίδιες μέρες διεξάγεται και το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Είναι η μεγάλη γιορτή της άλλης Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλονίκης των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων, χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ οι διοργανωτές του.
 
Περίπου 30 εργαστήρια και συνελεύσεις διοργανώνει η αντιρατσιστική πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και κινημάτων της πόλης, αλλά και αγωνιστών από χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς πάλης, όπως η Ουκρανία, η Βοσνία, η Τουρκία και η Ισπανία.

 
Το εισιτήριο ενίσχυσης για την κάλυψη των εξόδων του φεστιβάλ της Αθήνας είναι 5 ευρώ, ενώ διατίθεται και τριήμερο εισιτήριο με 10 ευρώ. Η είσοδος για μετανάστες, πρόσφυγες και ανέργους είναι δωρεάν.