Παιδιά όλων των εθνικοτήτων και ΑμεΑ τραγούδησαν για το νόημα της ημέρας, στέλνοντας το μήνυμα της ειρηνικής και της δημιουργικής συνύπαρξης των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις. 

 
Παράλληλα, έγιναν δρώμενα από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου «Παλλάδιο», υπό την επιμέλεια του Θεάτρου «Δόρα Στράτου».

Δεν αρκεί η καταδίκη

«Η διακηρυκτική καταδίκη του ρατσιστικού λόγου και της ρατσιστικής βίας δεν αρκεί για την καταπολέμηση του φαινομένου», τονίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού.
 
Σύμφωνα με την Αρχή, εκείνο που απαιτείται είναι στρατηγική διάχυσης ενός ηχηρού μηνύματος αντιπαράθεσης με τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία σε όλη τη δράση της δημόσιας διοίκησης.
 
Όπως σημειώνει, ο δημόσιος λόγος έχει καθοριστική συνεισφορά στη συνεπή υπεράσπιση του σκοπού, αλλά και στην έμπρακτη υλοποίησή του, ενώ αντιστοίχως σημαντική είναι η θέσπιση και η αποτελεσματική εφαρμογή ενός επαρκούς νομοθετικού πλαισίου.
 
Τονίζει, ακόμη, ότι παρά την εμφανή μείωση των περιστατικών ρατσιστικής βίας, μετά τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου 2013, τα οποία όμως δεν έχουν εκλείψει, παραμένει επίκαιρη η Ειδική Έκθεση της αρχής για τη ρατσιστική βία, ιδίως ως προς τις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις απαιτούμενες νομοθετικές βελτιώσεις.
 
Παραμένουν, επίσης, όπως σημειώνει, επίκαιρες αρκετές από τις παρατηρήσεις της αρχής για τον υπό ψήφιση Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, ιδίως σχετικά με το κομβικής σημασίας ζήτημα της ουσιαστικής προστασίας των θυμάτων ρατσιστικής βίας.