Πληθαίνουν οι φωνές μέσα από την εκκλησία που εκφράζουν αντιεπιστημονικές απόψεις με δημόσιο βήμα ή αντιρρήσεις, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των εκκλησιών τους για δύο ημέρες ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και όχι οι αρμόδιες αρχές, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το news24/7, την Τρίτη αναμένεται να συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος όπου θα συζητηθούν βασικά δύο προτάσεις: Η πρώτη πρόταση αφορά στο να επιτραπεί η λειτουργία των Εκκλησιών και την Πρωτοχρονιά, και μάλιστα να τελούνται κυλιόμενες λειτουργίες και όχι μόνο μία με εννέα πιστούς, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός πιστών πχ ένας πιστός ανά 10 τμ, αλλά και να επιτραπεί η ατομική λατρεία όλες τις ημέρες.

Το γενικότερο κλίμα που επικρατεί φαίνεται πώς είναι να ανοίξουν οι εκκλησίες με λίγο πιο διευρυμένους όρους σε σχέση με αυτούς που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αν και υπάρχουν φωνές οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν εκφράσει μία διαφορετική στάση.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος δήλωσε ότι «η πανδημία χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να μην κοινωνούμε», ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος ο Μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, ο οποίος νόσησε από κορονοϊό, έκανε λόγο για απόφαση που προσβάλλει την Εκκλησία διερωτώμενος αν «είναι δυνατόν να μην αγιασθούν τα νερά» αναφερόμενος στη μη πραγματοποίηση του Αγιασμού των υδάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, ο μητροπολίτης δήλωσε τα εξής: «Είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής… Δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο… Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμεθα αγανακτισμένοι».

«Οι εκκλησίες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές» δήλωσε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ (στο Open), προσθέτοντας με νόημα πως «κανένας κληρικός… δεν έχει διάθεση… να υποχωρήσει απέναντι στην πίστη του».

«Οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού πιστών στις Εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές», είπε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στο δελτίο ειδήσεων του TRT, υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία δεσμεύεται μόνο από τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης (αντιπρόεδρος κληρικών Ελλάδος), αναφερόμενος στην κυβερνητική απόφαση, δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Τόσο καιρό κάνουμε υπακοή, υπομονή. Φτάνει… άλλο πια δεν μπορούμε. Είμαστε υπέρ των μέτρων αλλά όχι έτσι».

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος στο μήνυμά του για την εορτή του Αγ. Σπυρίδωνα είπε με νόημα πως η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

«Τυχόν πρόστιμα θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων»

Την ίδια ώρα η Μητρόπολη Μεσογαίας κινήθηκε σε ανακοίνωση της σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης για πρόστιμο 1.500 ευρώ σε ναό του Κορωπίου.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1500 ευρώ στον ναό και 300 ευρώ στη νεωκόρο που επέβαλλε η Αστυνομία σε ναό στο Κορωπί , που άνοιξε «για μία χούφτα ανθρώπους» , όπως λέει χαρακτηριστικά η Μητρόπολη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα».

Η Μητρόπολη λέει ότι «το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες».

Και καταλήγει: «Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστι­μα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζό­μενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί… Εκεί φτάσαμε. Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!».