Στις 9 το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής που έχει προγραμματιστεί αργά το βράδυ στις 22.00. Σημειώνεται ωστόσο πως παρότι για τον προγραμματισμό της συνεδρίασης και της ψηφοφορίες έχει ήδη λάβει αποφάσεις η Διάσκεψη των Προέδρων, η τελική απόφαση για τον αριθμό των καλπών πρόκειται να ληφθεί το πρωί της ίδιας ημέρας, με τον αριθμό των δέκα καλπών, μία για το κάθε πολιτικό πρόσωπο να παραμένει φαβορί.
 
Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση μιζών 50 εκατ. ευρώ της Novartis φέρονται ως εμπλεκόμενοι οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αλέξανδρος Λυκουρέντζος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Άδωνις Γεωργιάδης, Σταύρος Σαλμάς και Ανδρέας Λοβέρδος.
 
Σύμφωνα με το Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, όλοι οι εμπλεκόμενοι αναμένεται να μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, εκτός του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, που έχει ενημερώσει πως την ίδια ημέρα θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα στείλει υπόμνημα. «Μέχρι στιγμής οι εννέα από τους δέκα αναφερόμενους στη δικογραφία έχουν δηλώσει ότι θα μιλήσουν στην Ολομέλεια» σημείωσε ο ίδιος.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η γραμμή άμυνας των εμπλεκόμενων δεν είναι κοινή, παρότι η πλειοψηφία τους έχει θέσει στο στόχαστρο τους προστατευόμενους μάρτυρες, όπως έχει κάνει θεσμικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, Δ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς έχουν κινηθεί νομικά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, ενώ ο δεύτερος έβαλε στο στόχαστρό του και τον πρωθυπουργό και των αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονται με την υπόθεση.
 
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ' αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους. Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.
 
Στην ψηφοφορία θα λάβουν μέρος οι πέντε εκ των δέκα πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.
 
Όπως προαναφέρθηκε, η απόφαση προβλέπει δέκα κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Ωστόσο, σημειώνεται πως στη Νέα Δημοκρατία φοβούνται πως μία ψηφοφορία με δέκα κάλπμες μπορεί να παράγει επικοινωνιακά αποτελέσματα μη επιθυμητά, καθώς είναι προφανές πως αναμένεται να γίνει και μία εσωκομματική καταμέτρηση δυνάμεων μεταξύ των εμπλεκόμενων. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί το πρωί της Τετάρτης.
 
«Πρέπει να γίνει σαφές ότι πάμε με δέκα κάλπες. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Θα βρούμε τρόπους, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη αυτή η διαδικασία, δηλαδή με κάλπες που αναφέρονται σε κάθε έναν ξεχωριστά. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια που θα διανεμηθούν στους βουλευτές» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι η εισήγηση για δέκα κάλπες έγινε αφού προηγουμένως ζητήθηκε η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου.
 
«Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ’ οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε. Η απόφαση μας, με αυτά τα στοιχεία που έχουμε προς ώρας είναι αυτή, οι δέκα κάλπες» επισήμανε ο Ν. Βούτσης.
 
Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών». Ουσιαστικά, τα ψηφοδέλτια θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.
 
Για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής έχει ήδη τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που από την περασμένη εβδομάδα έχει δηλώσει πως η σύστασή της αποτελεί «θεσμικό μονόδρομο»
 
Όσων αφορά τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, σημειώνεται πως ήδη γίνεται λόγος για την ανάληψη της θέσης του προέδρου από τον Θοδωρή Δρίτσα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο στα καθήκοντα του εισηγητή. Μάλιστα, ο τελευταίος απάντησε την Δευτέρα στις αιτιάσεις περί σκευωρίας, τονίζοντας πως «ό,τι έχει συμβεί μέχρι στιγμής προβλέπεται από το Σύνταγμα και από τη νομοθεσία».


Ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΝΔ από την ψηφοφορία

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος από την ψηφοφορία για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει στη θέση της να τοποθετήσει 10 κάλπες στη ψηφοφορία, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει να υπάρξει μόνο μια κάλπη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως η απόφαση της κυβέρνησης για δέκα κάλπες παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.