Στη Λωζάννη οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται τη Δευτέρα ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ -παρουσία της επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ζητούμενο είναι η συμφωνία επί πολιτικού πλαισίου έως το βράδυ της Τρίτης ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν συνομιλίες για τις τεχνικές λεπτομέρειες περιεκτικής συμφωνίας έως την 30ή Ιουνίου.

«Είμαστε εδώ για πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ φθάνοντας το βράδυ της Κυριακής στη Λωζάννη. Τόνισε όμως ότι πρέπει να είναι συμφωνία που δεν θα επιτρέπει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν και σε αυτό δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός.

Αισιοδοξία στη Μόσχα

Η Ρωσία από πλευράς της εμφανίστηκε αισιόδοξη το μεσημέρι της Δευτέρας για την έκβαση των συνομιλιών στη Λωζάννη έπειτα από μία πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ το πρωί, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ αναχωρεί από τη Λωζάννη για προγραμματισμένες συναντήσεις του στη Μόσχα, ωστόσο μπορεί να επιστρέψει στην Ελβετία την Τρίτη.

Το Κρεμλίνο ανέφερε την ίδια στιγμή πως υπάρχουν καλές ενδείξεις από τις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αποτελέσματα.

Σημεία διαφωνίας

Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ωστόσο ότι υπάρχουν τρία καίρια σημεία διαφωνίας που πρέπει να επιλυθούν για την εξασφάλιση της συμφωνίας και δεν είναι σαφές εάν οι διαφορές αυτές μπορεί να γεφυρωθούν.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας ανέφερε ότι τα «αγκάθια» είναι η διάρκεια των όποιων περιορισμών στις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες έπειτα μία αρχική δεκαετή περίοδο, η άρηση των κυρώσεων του ΟΗΕ και η επαναφορά τους σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τεχεράνης.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν δεν έχουμε απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να πεις 'ναι' ή 'όχι'» είπε ο ίδιος.

Οι έξι δυνάμεις θέλουν περισσότερα από μία 10ετή αναστολή των πιο ευαίσθητων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Η Τεχεράνη, η οποία αρνείται ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ζητεί ως αντάλλαγμα για την επιβολή περιορισμών στις πυρηνικές της δραστηριότητες τον ταχύ τερματισμό των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της.

Συμβιβαστικές προτάσεις

Ενώ έχουν επιλυθεί ορισμένα θέματα που συζητούνται στις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν. Τόσο το Ιράν όσο και οι «Έξι» έχουν διατυπώσει συμβιβαστικές προτάσεις σε μια προσπάθεια να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας. 

Ακόμη κι αν το Ιράν και οι έξι δυνάμεις επιτύχουν συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχει τεθεί στα τέλη Μαρτίου, αξιωματούχοι που πρόσκεινται στις συνομιλίες λένε πως αυτή μπορεί να διαλυθεί όταν οι δύο πλευρές προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε όλες της τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας ως τις 30 Ιουνίου.