Οι δανειστές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κτηγορούν την κυβέρνηση πως έχουν μείνει πίσω στις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. 
 
Στις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου εμπεριέχεται και ο τρόπος κήρυξης της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών, όπως τον περιορισμό του αριθμού των συνδικαλιστικών αδειών που προβλέπει ο νόμος 1264/1982, όπως και την αναθεώρηση των λόγων απόλυσης των συνδικαλιστών, με την διεύρυνση της λίστας που προβλέπει ο σχετικός νόμος. 

Αντιρρήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

 
Ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, υποστήριξε προ ημερών  πως το κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί και φέτος και συγκεκριμένα θα δοθούν 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ είχε εκτιμήσει πως η συμφωνία των δανειστών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Πέρυσι, η αντίρρησή τους ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο στοχευμένοι οι πληθυσμοί στους οποίους κατευθύνεται. Επί της ουσίας δεν υπήρχε αντίρρηση, αλλά στο πώς και σε ποιους».
 
Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στις τάξεις των δανειστών και αναστάτωση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε ξεκαθαρίσει εγγράφως πως οποιαδήποτε ανάλογη πρωτοβουλία θα συμφωνείται πρώτα με τους δανειστές, μετά τις αντιδράσεις για τις εφάπαξ συντάξεις που δόθηκαν από το μέρισμα του 2016.