X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Aνυποχώρητοι οι εξεγερμένοι της Ταϋλάνδης

Στον τρίτο μήνα τους οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Βίαιη απάντηση των αρχών, τραυματισμοί και συλλήψεις, και απειλές του πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές: «μην προκαλείτε το χάρο».
|

Συνεχίζουν να βγαίνουν καθημερινά στο δρόμο οι εξεγερμένοι Ταϋλανδοί, παρά την μεγάλη κλιμάκωση των αστυνομικών μέτρων την τελευταία εβδομάδα. Παρ ότι η κυβέρνηση, την Πέμπτη, μετά από σχεδόν τρεις μήνες διαδηλώσεων, και με αφορμή τον κορονοϊό, έχει απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων για 30 ημέρες, οι Ταϋλανδοί αψηφούν και την εντολή και τα μέτρα κατά της covid-19, συνεχίζοντας τις διαμαρτυρίες τους.

Και σήμερα, Σάββατο, έχουν εξαγγείλει διαδηλώσεις. Χθες η αστυνομία έπληξε και με κανόνια νερού τους διαμαρτυρόμενους και τους επετέθη, τραυματίζοντας τρεις διαδηλωτές, σε μια προσπάθεια να τους διαλύσει. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αναμένονται ακόμη πιο ακραία αστυνομικά μέτρα για τη διάλυση των σημερινών συγκεντρώσεων.

Η κυβέρνηση και το παλάτι, κατά των οποίων στρέφονται οι δημοκρατικοί διαδηλωτές, εμφανίζονται ανυποχώρητοι, και η περαιτέρω κλιμάκωση της αστυνομοκρατίας θεωρείται δεδομένη, ειδικά καθώς ο πρωθυπουργός, και πραξικοπηματίας στρατηγός, κατηγόρησε για αναίτια βία τους διαδηλωτές και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να παραιτηθεί», ενώ ήδη η κυβέρνησή του προσπαθεί να ελέγξει τις επικοινωνίες και το διαδίκτυο. Σε άλλες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους διαδηλωτές ανέφερε: «Μην είστε ριψοκίνδυνοι. Προκαλείτε τον χάροντα».

Οι διαδηλωτές, που είναι εξέλιξη φοιτητικού κινήματος που ξεκίνησε από τον Ιούλιο και ενισχύθηκε στην πορεία από άλλες λαϊκές δυνάμεις, ζητούν την αλλαγή του Συντάγματος, που είναι προϊόν της χούντας του 2014, όπως και τη μείωση των εξουσιών του μονάρχη της χώρας, που το νέο σύνταγμα επέφερε, και την παραίτηση της κυβέρνησης του Πραγιούθ Τσανοτσά, του πραξικοπηματία στρατηγού, επικεφαλής της χούντας του 2014, και σημερινού εκλεγμένου πρωθυπουργού.

Στην Ταϋλάνδη η βασιλεία είναι ταμπού, πολύ σπάνια δέχεται κριτική – και όχι μόνον λόγω των βαρύτατων ποινών που προβλέπονται- και η λαϊκή απαίτηση είναι χωρίς πρόσφατο προηγούμενο. Οποιαδήποτε αρνητική αναφορά στο πρόσωπο του βασιληά επιφέρει ποινή 15ετούς κάθειρξης, αλλά αυτό δεν πτοεί το νεανικό κίνημα της χώρας, αυτή τη φορά.

Κατά το τρίμηνο των ταραχών έχουν συλληφθεί περισσότερα από 50 άτομα, τα οποία κρατούνται χωρίς καμμία επαφή με τον έξω κόσμο – σύμφωνα με το νέο νόμο μπορούν να κρατηθούν σε απόλυτη απομόνωση, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, για έναν μήνα.

Oι εξεγερμένοι έχουν υιοθετήσει ως χαιρετισμό τους, και κίνηση διαμαρτυρίας προς την εξουσία, τον χαιρετισμό των τριών δακτύλων από τα Hunger Games, ο οποίος, εξ αυτού, έχει απαγορευθεί δια νόμου στην Ταϋλάνδη.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις