Μια πρωτοφανής παρανομία, λόγω κορονοϊού φαίνεται πως εφαρμόζεται στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Αττικής. Σύμφωνα με καταγγελίες δικηγόρων τις οποίες μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι χειριστές της υπηρεσίας, απαγόρευσαν την είσοδο και την παρουσία δικηγόρων την ώρα της συνέντευξης των αιτούντων διεθνούς προστασίας, εξαιτίας όπως είπαν της στενότητας των δωματίων στα οποία πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δικηγόροι που περίμεναν στην ουρά έξω από το κτίριο στην οδό Κατεχάκη έλαβαν γνώση ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στο κτίριο καθώς στα δωμάτια είναι αδύνατον να κρατηθούν οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου. Έτσι κατά τη συνέντευξη παρών μπορεί να είναι μόνο ο πρόσφυγας, ο διερμηνέας και ο χειριστής.

Στα ερωτήματά τους αναφορικά με την παρανομία της όλης διαδικασίας και στο ερώτημα Δηλαδή η λύση είναι να στερηθούν οι άνθρωποι τη νομική συμπαράσταση;», η απάντηση ήταν «δυστυχώς». Όταν πρότειναν να μεταφερθούν οι συνεντεύξεις σε μεγαλύτερο δωμάτιο η απάντηση ήταν επίσης αρνητική. Μάλιστα οι χειριστές έδιναν αόριστες απαντήσει περί αποφάσεων και ανακοινώσεων της υπηρεσίας ασύλου, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιδείξουν το οτιδήποτε.

Σημειώνεται επίσης ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων, επιτράπηκε σε ορισμένες συνεντεύξεις η παρουσία δικηγόρου. Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις η συνεντεύξεις αναβλήθηκαν, με την ημερομηνία να ορίζεται τους προσεχείς μήνες.

Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι η απαγόρευση της εισόδου δικηγόρων, πραγματοποιείται εν γνώσει της διοίκησης η οποία εμφανίζεται εντελώς ανήμπορη να πράξει το παραμικρό. Μετά τους δύο μήνες που η υπηρεσία παρέμεινε κλειστή, δεν προβλέφθηκε η ομαλή επαναλειτουργία της, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιστατικά όπως αυτό που αφορά την νομική εκπροσώπηση, είτε να σημειώνεται τεράστιος συνωστισμός στις ουρές έξω από τα κτίρια της υπηρεσίας, πράγμα το οποίο και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των αιτούντων άσυλο και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία.
Ούτε οι αποφάσεις για μετάθεση σε επόμενο χρόνο των συνεντεύξεων αποτελεί λύση καθώς οι άνθρωποι που αναγκάζονται να έρθουν στην υπηρεσία δεν λαμβάνουν καμία διαβεβαίωση ότι περιστατικά όπως τα τελευταία δεν θα συμβούν εκ νέου, εφόσον μάλιστα η πανδημία δεν έχει λήξει.

Η αξίωση για τη παρουσία δικηγόρου είναι σαφώς επιβεβλημένη και ορίζεται και από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου. Ο κανονισμός σχετικά με τη συνέντευξη (ΦΕΚ 14/2/2018, Αρ. Φύλλου 417, άρθρο 14, παρ. 7) αναφέρει ότι, «στη συνέντευξη συμμετέχει διερμηνέας, εφόσον απαιτείται, δικηγόρος ή σύμβουλος του αιτούντος σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη διαδικασία της Υπηρεσίας, καθώς και ένας ακόμη σύμβουλος του αιτούντος».

Αυθαίρετες αποφάσεις σε ανοργάνωτες υπηρεσίες

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που αυθαίρετες αποφάσεις λαμβάνουν χώρα στις υπηρεσίες Ασύλου. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο ακόμα περιστατικά, τα οποία καταδεικνύουν τη μη οργάνωση και έλεγχο στα Περιφερειακά Γραφεία.

Τον Νοέμβριο του 2019, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου, είχε απορρίψει σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες, τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου 28 ανθρώπων, χωρίς να διενεργηθεί ποτέ καμία συνέντευξη. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε αναδείξει με ερώτηση προς τη Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Σε απάντησή της η Επιτροπή είχε σημειώσει ότι «είναι ενήμερη» και «βρίσκεται δε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό», χωρίς εν τέλει να εξιχνιαστεί η υπόθεση.

Η ΕΕ καταδικάζει στα λόγια την απόρριψη ασύλου χωρίς συνέντευξη

Σε άλλη περίπτωση τον Φεβρουάριο του 2020, η υπηρεσία ασύλου απέρριψε το αίτημα ενός αιτούντα διεθνούς προστασίας, με πέντε λέξεις καθώς ο άνθρωπος ζήτησε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη στη μητρική του γλώσσα, ενώ από κάποιο λάθος στην αίτησή του αναγραφόταν ως γλώσσα κατανόησης και επικοινωνίας τα γαλλικά. Τότε η υπηρεσία είχε δηλώσει ως λόγο της απόρριψης της αίτησης «μη συνεργασία με τις αρχές».

«Μη συνεργασία με τις Αρχές» επειδή ζήτησε να επικοινωνήσει στη μητρική του γλώσσα