Πλέον δε θα επιτρέπεται η χρήση σε εξωτερικούς χώρους στην Ευρώπη τριών σημαντικών νεονικοτινοειδών χημικών προϊόντων, που συνδέονται με την καταπολέμηση επικονιαστικών εντόμων.
 
Συγκεκριμένα, η εξωτερική χρήση της ιμιδακλοπρίδης, της κλοθειανιδίνης και της θειαμεθοξάμης, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με μεγάλες μειώσεις πληθυσμού στις μέλισσες, θα απαγορευτεί τώρα στα κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Όπως έχει αποδειχθεί επίσης, οι ουσίες αυτές επηρεάζουν τον πληθυσμό των πτηνών που τρέφονται με τις μέλισσες που έχουν εκτεθεί σε αυτές τις ουσίες, και εξαπλώνονται στο έδαφος, το νερό και άλλα φυτά στο ίδιο περιβάλλον.
 
Ωστόσο, η εσωτερική χρήση των φυτοφαρμάκων, όπως σε θερμοκήπια, δεν έχει αποδειχθεί ακόμα σαφώς ότι έχει τα ίδια βλαβερά αποτελέσματα, και επομένως δεν έχει περιοριστεί από την απαγόρευση.
 
Όπως δήλωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων «η Επιτροπή είχε προτείνει τα μέτρα αυτά πριν από μερικούς μήνες, με βάση επιστημονικές συμβουλές». «Η υγεία των μελισσών παραμένει πρωταρχικής σημασίας για μένα, καθώς αφορά τη βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», πρόσθεσε.
 

Πενταετής άδεια στον καρκίνο
 

Τον Δεκέμβριο του 2017, η Κομισιόν ανακοίνωσε την ανανέωση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη,  παρά την έντονη συζήτηση γύρω από την πρόκληση καρκίνου, για μια πενταετία.
 
Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο, η Monsanto έλαβε πενταετή άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κυκλοφορία στην Ελλάδα του φυτοφαρμάκου Roundup, που περιέχει την καρκινογόνα χημική ουσία γλυφοσάτη.
 
Την εν λόγω απόφαση αποδοκίμασαν πολιτικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις οι οποίες ζητούσαν την ανάκληση της άδειας.