Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος απαλλάχτηκε οριστικά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς όπως προέκυψε από την πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, δεν προκύπτει ζημία για το δημόσιο, από τις πράξεις που του είχαν αποδοθεί. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, απαλλακτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούσαν υπόθεση από 15ετίας, σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία της ανάθεσης της μονάδας της ΔΕΗ στο Λαύριο, στην τότε θυγατρική ΜΕΤΚΑ. Κατά των δύο ανδρών, οι εισαγγελικές αρχές είχαν ασκήσει ποινική δίωξη για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων τον περσινό Μάρτιο, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50. Τα παραπάνω συνέβησαν μετά τον εντοπισμό εμβάσματος ύψους 250.000 ευρώ σε εταιρεία με πραγματικό δικαιούχο τον Στέργιο Νέζη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ το 2003. Ωστόσο, από την εφαρμογή των νέων Ποινικών Κωδίκων την 1η Ιουλίου, οι ποινές πλέον έγιναν ελαφρύτερες για αντίστοιχα αδικήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα που αφορά το έμβασμα, αυτό φερόταν να συνδέεται με την κατακύρωση στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του Ε. Μυτιληναίου, του έργου κατασκευής μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο αέριο της ΔΕΗ στο Λαύριο. Το έργο είχε κατακυρωθεί ύστερα από διαγωνισμό τον Νοέμβριο του 2003 στη ΜΕΤΚΑ έναντι τιμήματος περίπου 194 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της τότε η Καθημερινή, το έμβασμα που εντοπίστηκε στην εταιρεία Νέζη από εταιρεία συμφερόντων του Ευάγγελου Μυτιληναίου, κατά τις εισαγγελικές αρχές, αφορούσε σε ανάθεση έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο για λογαριασμό της εταιρείας ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η υπόθεση ξεκινάει το 2003 και τις καταγγελίες του τότε προέδρου της ΔΕΗ, Γιάννη Παλαιοκρασσά, με την υπόθεση έκτοτε να κρίνεται τρεις φορές. Την πρώτη, η δικαστική απόφαση δικαίωνε την εταιρεία, τη δεύτερη επιφύλασσε απαλλακτικό βούλευμα, ενώ ο Στ. Νέζης είχε αντιμετωπίσει απιστία σε βαθμό πλημμελήματος, και είχε απαλλαγεί δικαστικά ελλείψει δόλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbeast.gr για την απόφαση του δικαστηρίου, το δικαστήριο έπαυσε τη δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας κατά των δύο κατηγορούμενων λόγω παραγραφής, ωστόσο, έκρινε ένοχο και μάλιστα χωρίς κανένα ελαφρυντικό τον Στ. Νέζη, που φέρεται να έλαβε το επίμαχο ποσό των 250.000 ευρώ από τον επιχειρηματία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δικαστές αποφάσισαν την κατάσχεση και δήμευση ποσού 250.000 ευρώ από τον Στ. Νέζη, καθώς και πενταετή κάθειρξη με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Σημειώνεται πως στον άλλωτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ επιβλήθηκε και καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ.

Η ίδια υπόθεση είχε κριθεί και στο παρελθόν. Η πρώτη φορά ήταν με δικαστική απόφαση που δικαίωνε την εταιρεία του κ. Μυτιληναίου και η δεύτερη είχε καταλήξει με απαλλακτικό βούλευμα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2018, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που τους παρέπεμπε σε δίκη, σε μια προσπάθεια να μην δικαστούν οι δύο άνδρες, αποφασίζοντας να δικαστούν κανονικά.