Την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) μπορούν πλέον να επικαλούνται τα 15 πρόσωπα που παραπέμφθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και έπειτα από έξι μήνες έρευνα του ερευνητικού τμήματος της Επιτροπής, βάσει του άρθρου 27 του Κώδικα Δεοντολογίας περί «προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους».

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός και οι υπόλοιποι 14 που παραπέμφθηκαν εν μέσω πανδημίας και της ποινικής δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετώπιζαν και άλλες κατηγορίες, ενώ το άρθρο 29 του Κώδικα Δεοντολογίας περί «επηρεασμού για χειραγώγηση αγώνα στο οποίο παρέπεμπε το άρθρο 27 περί «προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους», προέβλεπε μεταξύ των ποινών, υποβιβασμό και πρόστιμο έως και τρία εκατ. ευρώ για τις ποδοσφαιρικές ομάδες του Ολυμπιακού και του Ατρομήτου, για τον μεταξύ τους αγώνα του Φεβρουαρίου του 2015. Για τα πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση, οι πιθανές ποινές έφταναν έως και την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο εφ’ όρου ζωής.

Συγκεκριμένα, τα 15 πρόσωπα που είχαν παραπεμφθεί, ήταν οι: Βαγγέλης Μαρινάκης (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ολυμπιακός), Γιώργος Σπανός (ιδιοκτήτης ΠΑΕ Ατρόμητος), Γιάννης Αγγελόπουλος (τεχνικός διευθυντής Ατρομήτου), Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου), Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Αριστείδης Σταθόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος ΕΠΟ), Γιάννης Παπακωνσταντίνου (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΕΠΟ), Νίκος Προύντζος (πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην μέλος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΚΕΔ), Ηλίας Σπάθας (πρώην διαιτητής), Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (πρώην διαιτητής), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (πρώην διαιτητής), Απόστολος Αμπάρκιολης (πρώην διαιτητής).

Όπως υπενθυμίζει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, για την υπόθεση του «Κοριόπολις» στις αρχές της δεκαετίας, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα που αντιμετώπιζαν αντίστοιχες κατηγορίες υποβιβάστηκαν, διχως να έχει καν ξεκινήσει η ποινική διαδικασία, ενώ Αχιλλέας Μπέος και Μάκης Ψωμιάδης τιμωρήθηκαν με την ποινή του αποκλεισμού. Η υπόθεση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακού – Ατρομήτου συνεχίζει ωστόσο να βρίσκεται ανοικτή στις δικαστικές αίθουσες.

Διαβάστε περισσότερα:

Βαριές κατηγορίες από παράγοντες του ποδοσφαίρου στη «δίκη για τα στημένα»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως κατά την διαδικασία, οι παράγοντες των μεγάλων αντιπάλων του Ολυμπιακού, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΠΑΟΚ, Ζήσης Βρύζας, ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, είχε καταθέσει βαριές κατηγορίες, με τις καταθέσεις να διαμορφώνουν βαρύ κλίμα να στρέφεται τον Ολυμπιακό, για τον οποίο ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως ήθελε να ελέγχει τα πάντα.

Την εισήγηση για την τιμωρία των ομάδων και των μεγαλομετόχων είχε κάνει η ερευνήτρια της Επιτροπής, Παναγιώτα Σπανού, η οποία είχε διαπιστώσει ενδείξεις αλλοίωσης αποτελεσμάτων, εισηγούμενοι τις βαριές τιμωρίες που περιγράφονται παραπάνω. Τελικά, το Δικαστικό Τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας, υπό την προεδρία της Προέδρου Πρωτοδικών Γλυκερίας-Λουΐζας Ιωαννίδου, αποφάσισε να απορρίψει την εισήγησή της, κρίνοντας αθώους τους πρώην αντιπροέδρους της ΕΠΟ, Αριστείδη Σταθόπουλο και Γιάννη Παπακωνσταντίνου, τον πρώην σύμβουλο της ΕΠΟ, Νίκο Προύντζο, τον προπονητή Σα Πίντο, τον πρώην διοικητικό παράγοντα του Ατρομήτου, Γιάννη Αγγελόπουλο, καθώς και τους πρώην διαιτητές Ηλία Σπάθα, Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, Κώστα Ιωαννίδη και Απόστολ Αμπάρκιολη. Επίσης, έκρινε απαράδεκτη τη δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, του πρώην νομικού συμβούλου της ΕΠΟ, Θόδωρου Κουρίδη, και των πρώην μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Γιώργου Δούρου και Θανάση Μπριάκου.

Σημειώνεται πως ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας έχει δικαίωμα έφεσης εντός πέντε ημερών, και σε περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, η υπόθεση κλείνει οριστικώς και αμετακλήτως.

Πανηγυρισμοί στο Mega

Παρότι η απόφαση προέρχεται από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και όχι από την ποινική δικαιοσύνη που συνεχίζει να δικάζει την υπόθεση, τον Βαγγέλη Μαρινάκη και 27 ακόμα πρόσωπα, στο τηλεοπτικό κανάλι του εφοπλιστή και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, υποδέχθηκαν την είδηση με υπέρμετρο ενθουσιασμό, κάνοντας λόγο για σκευωρία και λάσπη στον ανεμιστήρα, και μάλιστα, για «ιστορική αθώωση».