του Διονύση Χιόνη
Καθηγητή Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Επομένως είναι αναγκαίο να προηγηθούν κάποια μικρά και προσεκτικά βήματα επανάκαμψης. Και αυτή η προσεκτική επανάκαμψη και η προετοιμασία μπορεί να γίνει κατά κύριο λόγο με μικρές εκδόσεις πενταετών ομολόγων. Ακόμα και αν αυτά τα βήματα κοστίζουν σε όρους επιτοκίου περισσότερο από το επιτόκιo που προσφέρει ο ESM πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρήματα τα οποία προέρχονται από τις αγορές δεν συνοδεύονται με προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα, και μνημόνια.

Ο αποκλεισμός από τις αγορές δεν αφορά μόνο την Ελληνική Δημοκρατία-το Ελληνικό δημόσιο, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τις τράπεζες. Συγκεκριμένα σε εποχές όπου η ρευστότητα και η χρηματοδότηση των επενδύσεων αποτελούν κορυφαία θέματα των ελληνικών επιχειρήσεων, η δυνατότητα έκδοσης ομολόγων αποτελεί σανίδα σωτηρίας. Επομένως η άρση του πολυετούς αποκλεισμού των ελληνικών ομολόγων δεν θα αφορά μόνο το δημόσιο αλλά και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ακόμα και από τεχνικής άποψης είναι απαραίτητη η έξοδος στις αγορές με πενταετές ομόλογο. Δεδομένου ότι το τριετές που είχε εκδοθεί το 2014 έληξε και το παλιό πενταετές είναι πια διετές η Χώρα χρειάζεται κάποια νέα ομόλογα που να τιμολογούνται ελεύθερα -εκτός αυτών του PSI- προκειμένου να έχουμε μια εικόνα των spreads και των αποδόσεων.

Τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλές αναφορές στο πετυχημένο παράδειγμα εξόδου από τα μνημόνια της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι το θέμα της εξόδου στις αγορές δεν αποτέλεσε αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Στο κορυφαίο αυτό θέμα το σύνολο του πολιτικού συστήματος υποστήριξε το θέμα της επανάκαμψης στις αγορές και οι αναφορές ήταν ελάχιστες.

Εγινε σ' αυτές τις χώρες κατανοητό ότι στο θέμα της πρώτης εξόδου στις αγορές δεν χωρούν μικροψυχίες και μικροκομματισμοί.