X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Απαξίωση των Δημοτικών Συμβουλίων μέσω τροπολογίας που καταργεί αρμοδιότητες

Προς αφαίρεση αρμοδιοτήτων φαίνεται να οδηγούνται τα Δημοτικά Συμβούλια, με το Υπουργείο Εσωτερικών να προωθεί τροπολογία στο πλαίσιο της οποίας ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του Δήμου που φέρουν οικονομικό βάρος, πρόκειται να περάσουν απευθείας στα χέρια των Οικονομικών Επιτροπών των δήμων, παρακάπτοντας τα δημοτικά συμβούλια. Οι αιρετικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιδρούν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αποκλεισμού των συμβουλίων από τις πιο κρίσιμες αποφάσεις.
|

Το επίμαχο άρθρο 23 που περιλαμβάνεται εντός της «τροποποίησης του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» και επικαλείται την «αναπτυξιακή προοπτική του ΟΤΑ», υπαγάγει στην δικαιοδοσία των Οικονομικών Επιτροπών δραστηριότητες που αφορούν την τοπική κοινωνία, αφαιρώντας την λήψη σοβαρών αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα, από τα συμβούλια των Δήμων.

Το ζήτημα απασχόλησε στην χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, κατά την πραγματοποίηση  της οποίας σημειώθηκε  ένταση, με τους αιρετικούς να τάσσονται  στην πλειοψηφία τους ,κατά της εν λόγω κυβερνητικής πρόβλεψης, επισημαίνοντας ότι σταδιακά επιχειρείται να αποκλειστούν τα δημοτικά συμβούλια από την λήψη των πιο σοβαρών αποφάσεων για την τοπική κοινωνία.

Αρκετοί πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας από την μεριά τους, διατείνονται πως πρόκειται για  χρήσιμη την εν λόγω τροπολογία, μιλώντας για «εργαλείο» κυβερνησιμότητας των δήμων και παράκαμψης στείρων αντιπολιτευτικών τακτικισμών.

Η στάση των εκλεγμένων υπό την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήταν συμπαγής, οδηγώντας μάλιστα σε σημαντική  ένταση μεταξύ των Δημήτρη Καφαντάρη και Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο Δ. Καφαντάρης, γ.γ ΚΕΔΕ, τόνισε ότι στην ουσία προωθείται η κατάργηση των Δημοτικών Συμβουλίων, λέγοντας, ότι μάλιστα «δεν θα περνά από δημοτικό συμβούλιο ο ισολογισμός νομικών προσώπων», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφ.Συν.

Ο ά αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ , Λ.Κυρίζογλο απάντησε στους εν λόγω προβληματισμούς,  αποδίδοντας  την θέση του γ.γ της ΚΕΔΕ στην θέση αντιπολίτευσης που κατέχει ο σχηματισμός του στον Δήμο του, όπως μεταδίδει το aftodioikisi.gr . Επισημαίνεται ότι οι οικονομικές επιτροπές των Δήμων, σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο ελέγχονται από τις πλειοψηφίες που κατέχουν την αυτοδιοίκηση ανά περιοχή.

«Δεν νομίζω η γνώμη μας να ληφθεί υπόψη. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει μορφοποιημένη άποψη. Θέλει να δώσει αρμοδιότητες στις οικονομικές επιτροπές “κονταίνοντας” τα δημοτικά συμβούλια», σχολίασε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρ. Κωνσταντέλλος.

Το ιδιαίτερα έκρυθμο κλίμα δεν επέτρεψε την λήψη απόφασης από την συνεδρίαση η οποία έλειψε χωρίς να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία.

Η τροπολογία επισημαίνεται ότι έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τα τέλη Αυγούστου, ενώ την Δευτέρα ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, είχε θέσει σε εισήγηση του  ζήτημα τους, την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές, προχωρώντας βέβαια στην συνέχεια στην απόσυρση της, δεδομένου του ότι δεν βρήκε συναίνεση.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις