X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Απαίδευτο νομοσχέδιο προς ξήλωμα

Όπισθεν ολοταχώς κάνει το υπουργείο Παιδείας στα σχέδια του για την αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης. H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, φαίνεται να αναγνωρίζει τρία λάθη στο προς διαβούλευση πολυνομοσχέδιο, προχωρώντας στη σχετική απόσυρση, καθώς και αναδιατύπωση σε κάποιες περιπτώσεις των κρίσιμων άρθρων. Τελικά, δε θα γίνονται εισαγωγικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των πρότυπων σχολείων από το Γυμνάσιο στο Λύκειο αλλά μόνο στην εισαγωγική βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή μόνο από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Ακόμη, δεν αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις του Δημοτικού από 22 σε 24 (μαζί με την προσαύξηση του 10% σε 26), όπως αρχικά είχε εισηγηθεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ η διάταξη για τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ αναβάλλεται για όταν θα φέρουν νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
Απαίδευτο νομοσχέδιο προς ξήλωμα
George Vitsaras / SOOC
|

Βήματα πίσω από τα αρχικά του σχέδια κάνει το υπουργείο Παιδείας. Αποσύρει τη διάταξη για εισαγωγικές εξετάσεις στα Πρότυπα Λύκεια, αναβάλλει επ’ αόριστον την αύξηση των μαθητών ανά τάξη και μεταθέτει την προβληματική διάταξη για τον ηλικιακό «κόφτη» στα ΕΠΑΛ τους επόμενους μήνες, όταν θα φέρει σχέδιο νόμου συγκεκριμένα για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο εν μέσω πανδημίας και χωρίς να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα αντίδρασης από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ως προς την ρύθμιση για τα Πρότυπα σχολεία, η Νίκη Κεραμέως, δεν εξήγησε τους παιδαγωγικούς λόγους για τους οποίους υπαναχώρησε από την αρχική ρύθμιση.

Η υπουργός ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα γίνουν εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Λύκεια, όπως όριζε η αρχική διάταξη σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αντίθετα, οι σημερινοί μαθητές Προτύπων Γυμνασίων θα περάσουν στο Πρότυπο Λύκειο χωρίς εξετάσεις. Ετσι μπορεί να ικανοποιείται η ομάδα των γονέων που έχουν σήμερα έχουν τα παιδιά τους σε Πρότυπο Γυμνάσιο, ωστόσο οι γονείς με παιδιά που φοιτούν τώρα σε συμβατικά Γυμνάσια και θα επιθυμούσαν να διεκδικήσουν μία θέση στα νέα, αναβαθμισμένα Πρότυπα Λύκεια χάνουν την ευκαιρία.

Μιλώντας στα «Νέα» η υπουργός σημείωσε ότι ο σκοπός της διαβούλευσης είναι να τροποποιούνται ορισμένες από τις προωθούμενες αλλαγές. «Ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζουμε είναι: Δεν θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση και η συνολική εξέταση του καθεστώτος τους, στο πλαίσιο προσεχούς νομοθετήματος στον τομέα αυτό. Οι διατάξεις σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, και ενδεικτικά η διατήρηση των ιστορικών πανεπιστημιακών πειραματικών σχολείων ως πειραματικών, η δημιουργία περισσότερων πρότυπων σχολείων, η μη θέσπιση εξετάσεων μεταξύ Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου. Ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη στο δημοτικό σχολείο» είπε χαρακτηριστικά.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις