«Θα σκίσουμε και θα πετάξουμε τα σενάρια που κάνουν όσοι ευθαρσώς βγάζουν τέτοια έχθρα απέναντι στη χώρα μας προς την κοινή τους γνώμη. Ως Τουρκία και ως τουρκικό έθνος είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο και αποτέλεσμα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν από νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο βρέθηκε για να το εγκαινιάσει, όπως μετέδωσε το κυπριακό sigmalive.com.

«Όσοι βρίσκονται πίσω από αδιανόητες συμμαχίες που δημιουργούνται εναντίον της χώρας μας και πίσω από συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζουν δικαιώματα και νόμους, τους έχει κυριεύσει η ανησυχία κι ο φόβος», υποστηρίζοντας ότι το πολιτικό και οικονομικό καθεστώς που κυριαρχούσε στον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα καταρρέει σε κάθε επίπεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα, τόνισε ακόμα πως «οι απέναντί μας δεν υπολογίζουν τα δικαιώματά μας και προσπαθούν να επιβληθούν. Αλλά θα καταλάβουν ότι δεν πάει έτσι, όταν θα δουν την Τουρκία να σκίζει και να πετάει τους ανήθικους χάρτες που της φέρνουν μπροστά της και ότι έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ. Ή θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της δημοκρατίας ή θα ζήσουν μεγάλες πίκρες στο πεδίο της μάχης».

«Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει δύναμη ικανή να σταθεί ενάντια σε ένα έθνος που θεωρεί ως ύψιστη αξία του τον αγώνα και τον ηρωισμό. Όταν λέμε, ‘μακάρι ο Αλλάχ να μην μας κάνει να ξαναγράψουμε τον εθνικό ύμνο για αυτό το έθνος’, εννοούμε να μην κάνουμε πάλι θυσίες ούτε εμείς ούτε οι αντίπαλοί μας να καταστραφούν. Το τουρκικό έθνος είναι ένα έθνος που είναι ευλογημένο, έχοντας ζήσει κάθε είδους επιθέσεις κι έχοντας πληρώσει κάθε κόστος. Όσοι ζουν εδώ και καιρό μέσα σε μία ψεύτικη γυάλα ευημερίας και δημοκρατίας, καιρός να σκεφτούν τί θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας που βιώνουμε. Ως Τουρκία και ως τουρκικό έθνος, είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο και αποτέλεσμα» υπογράμμισε ακόμα ο Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Σάββατο, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως τουλάχιστον δύο αυτοκινητοπομπές με σαράντα άρματα μάχης από τα σύνορα της Συρίας μεταφέρονται στα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο. Σύμφωνα με το Anadolu,, η πρόκειται για προγραμματισμένη δραστηριότητα της δεύτερης στρατιάς με έδρα τη Μαλάτεια και δεν πρόκειται για «οποιαδήποτε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα».

 

 

 

«Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»

«Το δικό μας μήνυμα, όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» δήλωσε από την πλευρά της κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Η κίνηση του γγ του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο γγ του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα» σημείωσε και προσέθεσε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο Στ. Πέτσας επισήμανε ότι το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο: ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις. «Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν. Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση» είπε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ημερομηνία, υπογραμμίζοντας ότι όλο το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα συνομιλεί με τους Γάλλους για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. «Μεταξύ αυτών, είναι και η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλά η Ελλάδα δεν απευθύνεται μόνο στη Γαλλία, μιλά με πολλούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να έχει τη μέγιστη αποτρεπτική ικανότητα, ώστε να δείχνει παντού ότι είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» προσέθεσε.

Δένδιας με ΝΑΤΟ

Εξάλλου, το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με ανάρτησή του, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι δύο σύμμαχοι ήδη συναντήθηκαν εδώ στο ΝΑΤΟ για τεχνικές συζητήσεις. Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων είναι η δημιουργία μηχανισμών για την αποτροπή στρατιωτικών συγκρούσεων. Δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία για την μείωση του κινδύνου ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές δεν είναι διαπραγματεύσεις για τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αλλά τεχνικές συζητήσεις. Είναι για να συμπληρώσουν τις προσπάθειες για πολιτική διαμεσολάβηση υπό την ηγεσία της Γερμανίας» υπενθυμίζεται πως αποσαφήνισε την Παρασκευή ο Γ. Στόλτενμπεργκ.