Δικαστικές και πειθαρχικές διαδικασίες για τον Αντώνη Αραβαντινό, με αφορμή τα όσα είπε για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές προανήγγειλε με δήλωση του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Ο Α. Αραβαντινός  είχε αναφέρει ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δέχονται απειλές και ξυλοκοπούνται καθημερινά στις φυλακές, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα έλεγχος στις φυλακές.

Ο Μ. Καλογήρου επιτέθηκε στον Α. Αραβαντινό, αναφέροντας πως θα κληθεί άμεσα να λογοδοτήσει ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών και των πειθαρχικών οργάνων. Εξέφρασε τη στήριξη του στους αρμόδιους και έκανε λόγο για εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος με όρους κράτους δικαίου.

«Οι ύβρεις, τα ψεύδη και οι συκοφαντίες που διατύπωσε απόψε σωφρονιστικός υπάλληλος δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στις φυλακές, αλλά χαρακτηρίζουν τον ομιλούντα. Γι’ αυτό θα κληθεί άμεσα να λογοδοτήσει ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών και των πειθαρχικών οργάνων.

Καλύπτω με την πλήρη εμπιστοσύνη μου τον Γενικό Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχη Φυτράκη, ο οποίος υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική στο δύσκολο πεδίο του σωφρονιστικού συστήματος. Με την ίδια εμπιστοσύνη καλύπτω τα βαλλόμενα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ.κ. Σταύρο Μαντακιοζίδη, Προϊστάμενο του Σώματος Επιθεώρησης και Παύλο Δουλάμη, Διευθυντή επιχειρησιακής επάρκειας. Η κοινή προσπάθεια για τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος με όρους κράτους δικαίου συνεχίζεται».

«Ας να μας πουν πού λέμε ψέματα»

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σωφρονιστικών υπαλλήλων, Σπύρος Καρακίτσιος, τάχθηκε υπέρ του Α. Αραβαντινού και επιτέθηκε στην κυβέρνηση που έφερε τον νόμο Παρασκευόπουλου και ζήτησε από τον Μ. Καλογήρου να αναφέρει ευθέως το αν υπάρχει διασπορά ψευδών ειδήσεων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

«Όσο δεν έχουμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για το σωφρονιστικό σύστημα και απουσιάζει η πολιτική παρέμβαση στην κατεύθυνση της αξιοπρεπούς διαβίωσης κρατουμένων και εργαζομένων στις φυλακές οι ελληνικές φυλακές θα προσομοιάζουν στις φυλακές της Κολομβίας και της Βενεζουέλας. Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα μιλήσουμε για το ίδιο θέμα ξανά σύντομα. Μας κατηγορούν για fake news, ας βγουν οι κύριοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης να μας πουν πού λέμε ψέματα».