Σύμφωνα με το Reuters, με τη στήριξη τριών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που τάχθηκαν στο πλευρό των Δημοκρατικών, η ψηφοφορία έληξε με ψήφους 52-47 υπέρ νομοσχεδίου που επιχειρεί να μπλοκάρει τις σαρωτικές αλλαγές που έφερε προ μηνών η απόφαση της FCC.
 
Όπως αναφέρεται, οι Δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν νόμο που επιτρέπει στο Κογκρέσο να ανατρέψει τις κανονιστικές πράξεις με απλή πλειοψηφία. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν διασφαλίζει το πάγωμα των καταστροφικών ρυθμίσεων, αφού υπογραμμίζεται πως στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 20 βουλευτών. Μάλιστα, για πολλούς η εξέλιξη αυτή θεωρείται κίνηση εντυπωσιασμού, με στόχο τις εκλογές του 2018 για το Κογκρέσο.
 
«Ας αντιμετωπίσουμε το διαδίκτυο ως το δημόσιο αγαθό που συντελεί. Δεν επιτρέπουμε σε εταιρείες υδάτων ή τηλεφωνικές εταιρείες να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των πελατών, δεν περιορίζουμε την πρόσβαση σε διακρατικό επίπεδο» δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τσακ Σούμερ, συμπληρώνοντας «δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό με το διαδίκτυο».
 
Ένας άλλος Δημοκρατικός, ο Μάικ Ντόιλ, δήλωσε πως θα ξεκινήσει μια προσπάθεια την Πέμπτη για να εξαναγκάσει μια ψηφοφορία από το Σώμα, και χρειαστεί την υποστήριξη τουλάχιστον 20 Δημοκρατικών. Όπως ανέφερε, θα προσπαθήσουν να το αναγάγουν σε κεντρικό θέμα εκστρατείας στη περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί δεν επιτρέψουν ψηφοφορία.
 
Υπενθυμίζεται πως με τις αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, η FCC παραδίδει τα κλειδιά σε μονοπώλια όπως οι Verizon, Time Warner Cable, Comcast, AT&T, Altice και Charter, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, είτε να μπλοκάρουν, είτε να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους ιστότοπους. Πρακτικά, η απόφαση αυτή βάζει τέλος στη λεγόμενη «Ανοικτή Διαταγή Διαδικτύου» του Ομπάμα, που αποτελούσε το τελευταίο οχυρό της διαδικτυακής ουδετερότητας στις ΗΠΑ.
 
Με απλά λόγια, πλέον οι πάροχοι υπηρεσιών ίντερνετ έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν και να μπλοκάρουν κατά το δοκούν περιεχόμενο, αποδομώντας πλήρως το πλαίσιο λειτουργίας του διαδικτύου μέχρι σήμερα για τους χρήστες. Επιπλέον, μικρότερες εταιρείες και ιστοσελίδες αναμένεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο «τείχος», καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρείες.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, η FCC και η ηγεσία της υποδέχτηκαν με απογοήτευση την απόφαση του Κογκρέσου, δηλώνοντας πως «τελικά είμαι βέβαιος ότι η προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν την αυστηρή κυβερνητική ρύθμιση του Διαδικτύου θα αποτύχει. Ο επικεφαλής και εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ, Άτζι Πάι, υπογράμμισε πως την 11η Ιουνίου λήγουν οι κανόνες Ουδετερότητας και θα ισχύσουν οι νέοι κανονισμοί που θεσπίστηκαν στην εκπνοή του 2017.