Με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης στέκονται απέναντι στη νέα απαγόρευση συναθροίσεων. Το νέο μέτρο απαγόρευσης το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, όπως διευκρινίστηκε από την ΕΛΑΣ δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 βλέπουν στην κυβερνητική ανακοίνωση μια αυταρχική μεθόδευση, προκειμένου να κατασταλούν οι μαζικές αντιδράσεις φοιτητών απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ.

Ξανά απαγόρευση συναθροίσεων από την ελληνική αστυνομία και με πρόσχημα την πανδημία

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση»

«Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής» σημειώνει σε ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του:

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδίδει σε δήθεν εισηγήσεις της Επιτροπής τη δική της πολιτική απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων. Και για πολλοστή φορά διαψεύδεται, αφού ο κ. Βατόπουλος ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Επιτροπή εισηγήθηκε κάτι τέτοιο.

Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις. Αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως θέμα δημόσιας υγείας αλλά ως ευκαιρία καταστολής.

Συνεχίζει με κινήσεις πανικού να κρύβεται με ψέματα πίσω από την Επιτροπή, την ώρα που αρνείται τα αυτονόητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

– να λάβει μέτρα για τα ΜΜΜ και τους χώρους εργασίας (εκεί δηλαδή που συμβαίνουν οι περισσότερες μολύνσεις με βάση τον πρόεδρο του παγκόσμιου ιατρικού συλλόγου).

– να ενισχύσει τη δημόσια υγεία και να στηρίξει οικονομικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

– να προσλάβει γιατρούς αντί για ειδικούς φρουρούς.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιβεβαιώνει πως λαμβάνει αποφάσεις ερήμην της.

Σε θέσεις μάχης το ΚΚΕ για το «κουρελόχαρτο» της απαγόρευσης συναθροίσεων

​Την άμεση και δυναμική αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση για απαγόρευση συναθροίσεων με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να καλεί την κυβέρνηση ανακαλέσει την «απαράδεκτη αυτή απόφαση της ΕΛΑΣ», τονίζοντας πως η απαγόρευση «θα γίνει κουρελόχαρτο». «Ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Καταγγέλλουμε τη νέα απαράδεκτη ενέργεια, την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να απαγορεύσει τις συναθροίσεις μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Είναι απόφαση η οποία επιβεβαιώνει την κλιμάκωση του αυταρχισμού και της καταστολής από τη μεριά της κυβέρνησης» τόνισε σε δήλωσή του από τη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

ΜέΡΑ25: Η κυβέρνηση έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να ξεπεράσει Ερντογάν/Όρμπαν σε αυταρχισμό

Για «χουντικής κοπής ΦΕΚ» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 αναφερόμενο στην απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων. Ειδικότερα τονίζει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει στον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό δρόμο της απαγόρευσης του δικαιώματος των συναθροίσεων μέσω μεταμεσονύχτιων ΦΕΚ χουντικής κοπής.

Και αυτή τη φορά, προσθέτει το ΜέΡΑ25, βρίσκεται «στο στόχαστρό τους η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα που αντιδράει στον εκτρωματικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και προσθέτει ότι «τη στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει ικανοποιημένος από την εικόνα στην Ερμού και η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για καίρια ζητήματα εν μέσω πανδημίας, επιτρέπουν στους πολίτες μόνο να καταναλώνουν και όχι να διαδηλώνουν, αψηφώντας ακόμα και τις παροτρύνσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, η απαγόρευση για άλλη μια φορά είναι γενική και δεν έχει καμία ειδική αιτιολογία, όπως και καμία πραγματική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Επίσης τονίζει ότι και «με τον νέο αριθμητικό περιορισμό δεν παύει να καταπατάται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και να καταλύεται το Σύνταγμα».

Σημειώνεται ότι ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, φοιτητές και μαθητές καλούν αύριο το μεσημέρι σε συγκέντρωση στα Προπύλαια απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για τα Πανεπιστήμια.