Σε «συμβουλές καλής γειτνίασης» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προχώρησε ο Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον υπουργό Εξωτερικό, Νίκο Δένδια, σε φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου, όπου προ μηνών η Τουρκία είχε επιδείξει επιθετική στάση, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» τους εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που επιδίωξαν να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στα ευρωπαϊκά εδάφη, περνώντας μέσα από τον Έβρο. Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων η Τουρκία είχε αξιώσει με έμμεσο τρόπο ελληνικά εδάφη στον Έβρο.

«Μοιραζόμαστε την ανησυχία σας, συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τη δυναμική της κλιμάκωσης. Θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια κοινή ατζέντα, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και να αναζητήσουμε τον διάλογο με την Τουρκία προκειμένου, να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή σταθερότητα.

Κανείς περισσότερο από την Ελλάδα δεν έχει πιο σημαντικούς λόγους να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, γιατί στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες. Άλλωστε γι’ αυτό έγινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να γίνουμε καλοί γείτονες», τόνισε ο Μπορέλ, επισημαίνοντας πως θα είναι προς όφελος της ΕΕ, της Τουρκίας, της Ελλάδας «να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

 

Ο Ζ. Μπορέλ ευχαρίστησε τον Ν. Δένδια για την πρόσκληση, τη θερμή υποδοχή και για το γεγονός ότι τον συνόδευσε στη σημερινή επίσκεψη στην περιοχή, στα «σύνορα της Ελλάδας κι επίσης τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και τους διοικητές του στρατού και της αστυνομίας για την ενημέρωση για όλα όσα έγιναν στην περιοχή πριν από μερικούς μήνες, σημειώνοντας ότι ενδέχεται να επαναληφθούν και στο μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε  ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών υπό την προϋπόθεση της αποκλιμάκωσης.  «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».