Ο Νίκος Μαζιώτης έχει καταδικαστεί το 2016 σε ισόβια κάθειρξη 129 χρόνων συν χρηματική ποινή των 20.000 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.
 
Το ίδιο δικαστήριο επέβαλλε 11 χρόνια στη σύντροφο του Πόλα Ρούπα.
 
Σε ανακοίνωσή τους σε ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου ζητούν «κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας να μπορέσουμε να έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία με το παιδί μας και με τους δικηγόρους μας» και δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν «ορό κατά την νοσηλεία μας στο νοσοκομείο, θα λαμβάνουμε μόνο νερό καθ’ όλη την διάρκεια της απεργίας και να μην σκεφθούν να μας υποβάλλουν σε υποχρεωτική σίτιση».
 
«Στην δική μας περίπτωση τα επισκεπτήρια, με το παιδί μας πραγματοποιούνται μία φορά τον μήνα λόγω απόστασης και ο χρόνος της μίας ώρας που επιβάλλεται είναι εμπαιγμός κατ’ αρχήν για το ίδιο το παιδί» αναφέρουν στην ίδια ανακοίνωση ενώ τα αιτήματά τους είναι τα εξής:
 
  • Να αποσυρθεί η φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 11 παρ. 6 σημ. ε και η παρ. 4 στο ίδιο άρθρο αναφορικά με την κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Να μην επανέλθει το καθεστώς φυλακών τύπου Γ΄.
  • Να βγει άμεσα ο Νίκος Μαζιώτης από την απομόνωση όπου κρατείται με απόφαση του υπουργείου από τον περασμένο Ιούλιο.
  • Να εισαχθεί ρύθμιση στον σωφρονιστικό κώδικα για την ελαστικοποίηση του ωραρίου των επισκεπτηρίων με γνώμονα την συχνότητα των επισκεπτηρίων που έχει ένας κρατούμενος. Για παράδειγμα ένας κρατούμενος που έχει μία (1) φορά τον μήνα επισκεπτήριο ή δεν έχει καθόλου να μπορεί να επεκτείνει τον χρόνο της συνάντησης.
  • Να υπάρχει ειδικός χώρος επισκεπτηρίων για συνάντηση γονέων με τα παιδιά τους (στις αντρικές φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει τέτοιος χώρος) και όταν η συχνότητα των συναντήσεων είναι σπάνια, να αυξάνεται ανάλογα ο χρόνος συνάντησης.