Οι ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) συναντήθηκαν την Πέμπτη στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν για το προσφυγικό. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς. Η συνάντηση έρχεται λίγο πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών για το ίδιο θέμα.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα του Βίσεγκραντ μαζί με την Αυστρία, συμφώνησαν να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ως προς την άμυνα, αλλά και τη διαδικασία αποπομπής προσφύγων της ΕΕ εκτός των συνόρων της.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ηγέτες δε θα παραβρεθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, η οποία έρχεται λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση στις 28 και 29 Ιουνίου για το προσφυγικό.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» υπογράμμισε ο Β. Ορμπάν.
 

Συγκρούσεις με φόντο το προσφυγικό


«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» τόνισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματιές Μοραβιέτσκι.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιμετωπίζει πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας, ώστε να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της Ευρώπης ένα τροποποιητικό σχέδιο αναφορικά με το μεταναστευτικό και συγκεκριμένα με το καθεστώς παροχής ασύλου.

Ο αρχηγός του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστς Ζεεχόφεν, έδωσε παράταση χρόνου δύο εβδομάδων στην Ά. Μέρκελ, η οποία ευελπιστεί να χαραχθεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Το κόμμα των Χριαστιανοκοινωνιστών άσκησε εκ νέου πιέσεις στην Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας «να μην κλείσει η “βρώμικη συμφωνία” για το προσφυγικό με τους Έλληνες και τους Ιταλούς».

 
Ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε δηλώσει προ ημερών ότι «η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών στη Γερμανία οδήγησε σε προτάσεις να κλείσει η χώρα τα σύνορά της και να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς». Επιπλέον, ο Αντρέι Μπάμπις κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να συμμορφωθούν με την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών, ενώ τάχθηκε υπέρ της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
 
Υπενθυμίζεται ότι υπερψηφίστηκε την Τετάρτη στην Βουλή της Ουγγαρίας o νόμος που ποινικοποιεί τους πολίτες και τις ΜΚΟ που προσφέρουν άσυλο σε μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να εισέλθουν στη χώρα. Ο νόμος με τίτλο «σταματήστε τον Σόρος» προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους σε όσους αλληλέγγυους προσπαθούν να φυγαδεύσουν ανθρώπους στην Ουγγαρία.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σάντορ Πιντέρ, υπεραμύνθηκε του ξενοφοβικού νόμου και υποστήριξε πως ακολούθησαν τη λαϊκή βούληση. «Ο λαός της Ουγγαρίας περιμένει από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να πολεμήσει την παράνομη μετανάστευση και όσους τη σιγοντάρουν. Το νομοσχέδιο “Σταματήστε τον Σόρος” υπηρετεί αυτό τον σκοπό, ποινικοποιώντας τις οργανώσεις που εξυπηρετούν την παράνομη μετανάστευση. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον νόμο για να μην γίνει η Ουγγαρία χώρα μεταναστών».

Αντιδρά στο προσχέδιο της Συνόδου της Κυριακής ο Κόντε

 
Την ίδια ώρα, αναφορικά με το προσχέδιο της συνόδου της Κυριακής, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, στην οποία απείλησε ότι θα «μποϊκοτάρει» τη συνάντηση, καθώς το προσχέδιο προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες εισόδου τους στην ΕΕ.

«Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο Μέρκελ, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην παραβρεθώ στη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το μεταναστευτικό» έγραψε ο Κόντε στο Facebook, συμπληρώνοντας ότι δεν θα δεχτεί το προσχέδιο εάν δεν γίνουν αλλαγές.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος έκανε λόγο για  «παρεξήγηση» και ότι το προσχέδιο που κυκλοφόρησε χθες, δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.