WSJ: Ελλάδα, το φάντασμα των Χριστουγέννων για την ευρωζώνη


 
«Για άλλη μία φορά, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων, που δεν έχουν ακόμη έρθει. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα», αναφέρει σε δημοσίευμά της η The Wall Street Journal.
 
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, οι πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει περάσει στα αλήθεια. Επιπλέον, η Ελλάδα από μόνη της αναδεικνύει πόσο ατελείωτα μακρά και επίπονη θα συνεχίσει να είναι η οικονομική προσαρμογή για τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης. Εκτός κι αν υπάρχει μια βαθιά αλλαγή στην καρδιά των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης προς τους χρεωμένους γείτονές τους. Διότι η ΕΚΤ, δεν μπορεί να καθυστερήσει για πάντα τις βασικές μεταρρυθμίσεις στην ίδια τη φύση της ενιαίας νομισματικής ένωσης».
 
Η τελευταία ελληνική αναστάτωση προκλήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας κατά δύο μήνες. Κανονικά αυτό δεν θα πείραζε. Ο ρόλος του προέδρου στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολικός. Αλλά «οι κατά του προγράμματος διάσωσης πολιτικοί χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εάν η βουλή αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο, μπορεί να προκληθούν γενικές εκλογές κάποια στιγμή στις αρχές του επομένου έτους».
 
Και αυτή είναι η ανησυχία των αγορών, αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Η υψηλή δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο ότι θα κερδίσει την εξουσία. Αν και η ηγεσία του κόμματος έχει ρίξει τους τόνους σε κάποια σημεία της αφήγησής του και δεν αναμένεται πλέον να παρουσιάσει ένα τελεσίγραφο τύπου «διαγράψτε τα χρέη μας ή θα βγούμε από το ευρώ», υπάρχουν πολλά περιθώρια για τριβή με τους εταίρους της ευρωζώνης, καθώς πιέζει σκληρά για ελάφρυνση χρέους».
 
 

Economist: Δεν είναι σαφές το τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

 
Οι αγορές τρόμαξαν από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Economist.
 
Όπως αναφέρει, ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει 155 έδρες. Θα έχει τρεις ευκαιρίες να κερδίσει την έγκριση της Βουλής για τον υποψήφιό του, τον Σταύρο Δήμα.  «Αν και η προεδρία από μόνη της δεν είναι σημαντική, οι συνέπειες μιας κυβερνητικής ήττας ίσως να είναι προφανείς. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε γενικές εκλογές, και πιθανώς θα έστελνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία».
 
Το δημοσίευμα του Economist υπογραμμίζει πως «το τι θέλει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές, αλλά το ρίσκο ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες διάσωσης με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, εξηγεί τις χθεσινές αναταράξεις».
 
 

DPA: «Κραχ» 30ετίας στο Χ.Α.

Ο φόβος για «επιστροφή» της ελληνικής κρίσης προκαλεί τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 27 ετών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, επισημαίνουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

«Η χρηματαγορά στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο κραχ από το 1987» μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «η προαναγγελία πρόωρων προεδρικών εκλογών υπέθαλψε την αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση, υπάρχει «φόβος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Το κόμμα θέλει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα και επιπλέον θέλει να επιτύχει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

Η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο από την κρίση της Lehman Brothers». Επισημαίνει μάλιστα ότι ειδικά ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά σχεδόν 16%, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να «ξεφορτώνονται» τα ελληνικά ομόλογα.

Μιλώντας στη Wirtschaftswoche. ο αναλυτής της τράπεζας Nordea Bank Γιαν φον Γκέριχ τονίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα είναι πενιχρές οι πιθανότητες νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού και δηλώνει: «Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ανάκαμψη. Και αν δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».
 
«Κραχ στο χρηματιστήριο λόγω του φόβου για πρόωρες εκλογές» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ARD, «ο Σαμαράς υπολογίζει ότι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν τον υποψήφιό του (για την προεδρία της Δημοκρατίας) και δεν αποκλείεται να του βγει το στοίχημα αυτό, καθώς οι βουλευτές αυτοί φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους σε περίπτωση νέων εκλογών».

Ωστόσο η έκβαση του εγχειρήματος παραμένει αβέβαιη, τονίζεται. Για πολλούς επενδυτές – και για την τρόικα – μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «σενάριο τρόμου» αναφέρεται στην ανταπόκριση. «Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά τους όρους που θέτει η τρόικα ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα βοήθειας. Επιπλέον, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει ένα νέο κούρεμα για το ελληνικό χρέος».
 

F.T.: Γιατί η Ελλάδα ξυπνά ξανά εφιάλτες στην Ευρώπη

Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο “Snap election in Greece reignites fears for eurozone”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Xρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές.
 
που υπογράφουν οι Ιλέν Μούρ, Ρόμπιν Ουίγκλεσουέρθ (Elaine Moore, Robin Wigglesworth (Λονδίνο), Κάριν Χόουπ και Πήτερ Σπίγκελ, (Kerin Hope, Peter Spiegel) (Αθήνα και Βρυξέλλες), 
 
Όπως σημειώνεται, οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας. Ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 1% και ο EuroStoxx υποχώρησε επί δεύτερη συνεδρίαση 2,5%.
 
Τη βύθιση, την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
 
Αν είναι αυτό το αποτέλεσμα, θα αναθερμάνει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το δανειακό βάρος και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, φέρνοντας την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της.
 
«Η Ελλάδα στις επόμενες 6 εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ' όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014» σχολίασε ο Charles Robertson, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ».
 
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με πτώση 12,8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Δεκέμβριο του 1987. Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνίστησαν στη βουτιά.
 
Η αγωνία για την πολιτική αναταραχή έκανε επίσης τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
 
Σε σύντομη τηλεοπτική εμφάνισή του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα.
 
Η εκλογή του Προέδρου είχε γίνει δικαιολογία στον εκβιασμό της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, είχε πει, αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μολονότι κατορθώσαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και επιτέλους επιστρέψαμε στην ανάπτυξη, τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υπάρχει αβεβαιότητα για τις προοπτικές της χώρας, τόνισε.
 
Ο κ. Σαμαράς είχε αρχικώς υποσχεθεί να λήξει τη βασανιστική 4ετή περίοδο μνημονίου στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα, αλλά δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει την τελική δόση της βοήθειας.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, χάρη στη λαϊκή αγανάκτηση για τα επίπονα μέτρα λιτότητας που απαιτεί η διεθνής διάσωση των €245 δισ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πιθανόν να μπορέσει να κερδίσει και τις γενικές εκλογές, γεγονός που θα μετατρέψει την ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές σε απόλυτη κρίση.
 
Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε από αναλυτή της Capital Group ο οποίος ήταν παρών σε συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους επενδυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα περιέγραψε τα σχέδια του κόμματος για τη χώρα ως «χειρότερα από κομμουνισμό», σχολιάζοντας ότι όσοι βρίσκονταν στη συνάντηση ήθελαν «να πουλήσουν ό,τι είχαν στην Ελλάδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι ο αναλυτής ήταν παρών στις συναντήσεις.
 
Επισπεύδοντας τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών για τις 29 Δεκεμβρίου (τελική ψηφοφορία) ο κ. Σαμαράς δείχνει να στοιχηματίζει ότι ανεξάρτητοι βουλευτές καθώς και τα μικρότερα κόμματα θα στηρίξουν τον υποψήφιό του, αντί να έλθουν αντιμέτωποι με το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα επιφέρει πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Χρειάζεται 180 ψήφους, αλλά διαθέτει μόνο 155.
 
Ο κ. Σαμαράς ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη δίμηνη παράταση στο μνημόνιο προς όφελός του, για να πείσει τους βουλευτές ότι μπορεί να εξασφαλίσει το καλύτερο deal για την Ελλάδα κατά την έξοδο από αυτό.
 
Το μεγάλο δανειακό βάρος της χώρας και η πολιτική αναταραχή έχουν καθιερώσει το στάτους της στους επενδυτές ως μιας από τις πιο αδύναμες της ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη επιστροφή στην ανάπτυξη. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και σύμφωνα με το ΔΝΤ το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 174% του ΑΕΠ φέτος, μέγεθος ρεκόρ στην ευρωζώνη.
 
Κατά τη διάρκεια του «φλας κραχ» του Οκτωβρίου στις αγορές ομολόγων, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε πάνω από το 9%, επίπεδο που πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν αφόρητο για την Ελλάδα. Χθες, τα yields στα 3ετή ομόλογα ανήλθαν για πρώτη φορά πάνω από το 8%, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης από τα 10ετή yields, μέγεθος που δείχνει τη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος.
 
Ο Πιέρ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici), επίτροπος οικονομίας δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Σαμαρά σχετικά με την απόφαση επίσπευσης των εκλογών και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.
 
«Οι αγορές είναι πάντα πολύ ευαίσθητες στην πολιτική αβεβαιότητα» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. «Πιστεύω ότι αν ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτόν τον δρόμο, είναι γιατί είναι σίγουρος για την ικανότητά του να έχει επιτυχές αποτέλεσμα… Νομίζω ότι οι αγορές θα πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλείς απ' όσο έδειξαν (χθες) το πρωί» πρόσθεσε, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.