X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Από ασφαλές μέρος σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας στοιβαγμένοι από την ΕΛ.ΑΣ

Την παντελή έλλειψη προστατευτικών μέτρων αφηγούνται, σε κείμενο τους που στάλθηκε στο The Press Project, τέσσερις προσαχθέντες κατά τη διάρκεια της νύχτας αστυνομικής βαρβαρότητας, την Παρασκευή στην Κυψέλη. «Τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία κυριολεκτικά μας άρπαξε από το ασφαλές μέρος όπου βρισκόμασταν, δίπλα από τα σπίτια μας, για να μας εγκλωβίσει σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας. Χωρίς καμιά προειδοποίηση, ήρθε να εκφοβίσει μια ολόκληρη γειτονιά ασκώντας αδικαιολόγητη βία ενάντια στους κατοίκους της, οι οποίοι παρευρίσκονταν στους ελάχιστους υπαίθριους χώρους που διαθέτουν» τονίζουν, μεταξύ άλλων.
|

Το κέιμενο συνυπογράφεται από 4 από τους συνολικά 37 προσαχθέντες της αστυνομικής «επιχείρησης». Οι υπογράφοντες/ουσες στέκονται στη μεταφορά τους από τον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και σε «μία υγειονομική βόμβα», χωρίς καμία τήρηση μέσων προστασίας και με ανεξέλεγκτο συνωστισμό τους σε πολύ μικρούς χώρους, υπό την αδιαφορία της ΕΛ.ΑΣ.

Η μία εξ αυτών, δικηγόρος, αναφέρει στο TPP ότι ήδη γίνονται κινήσεις ώστε να κινητοποιηθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και εξέταση των επόμενων βημάτων, όπως η προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη και η μήνυση για παραβίαση του άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

«Μας ανάγκασαν να μπούμε ανά πέντε, μαζί με αγνώστους, μέσα σε Ι.Χ. της Ασφάλειας, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι αυτό παραβιάζει τις οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση με αυτοκίνητο εν μέσω πανδημίας. Οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, όπου μας έβαλαν ανά έξι σε ασανσέρ για να φτάσουμε στο Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος, γεγονός που επίσης συνιστά κατάφωρη παραβίαση των υποδείξεων για τον συνωστισμό εν μέσω πανδημίας. Μας οδήγησαν σε έναν στενό διάδρομο μαζί με άλλους δεκατρείς προσαχθέντες από την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, υπό τη διαρκή επιτήρηση τουλάχιστον δέκα αστυνομικών. Ήμασταν δηλαδή περίπου τριάντα άτομα σε ένα μικρό κλειστό χώρο, σε συνθήκες όπου αν ένας είχε τον κορονοϊό, δεν υπήρχε καμία ελπίδα να μην κολλήσουμε όλοι» αναφέρουν μεταξύ άλλων τέσσερις προσαχθέντες.

«Μάλιστα, όχι μόνο μας ανάγκασαν να στοιβαχτούμε ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά παραμείναμε σε αυτήν την κατάσταση επί τρεις ώρες,  χωρίς να υπάρχει αντισηπτικό, επαρκής αερισμός και χωρίς να μας παρασχεθούν μάσκες. Παρά τις διαμαρτυρίες μας για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με επιδεικτική αδιαφορία και σαρκασμό. Κανείς τους δεν φορούσε μάσκα, αντάλλασσαν αντικείμενα με γυμνά χέρια, ενώ ένας ανέφερε ότι έχει πυρετό! Επίσης, κάποια από τα προσαχθέντα άτομα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τούς έφτυσαν στο πρόσωπο αλλά και τους ξυλοκόπησαν» προσθέτουν και θέτουν το ερώτημα αν η ΕΛ.ΑΣ ενδιαφέρεται να περιορίσει την πανδημία ή τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, δημοσιεύτηκε στο TPP η μαρτυρία του Γ.Κ που από την πόρτα του σπιτιού του στην Κυψέλη, βρέθηκε αιμόφυρτος και φορτωμένος με βαριές κατηγορίες. Στη μαρτυρία του αναφέρεται και αυτός στην απόλυτη αδιαφορία των αστυνομικών αρχών για την προστασίας της Υγείας των ατόμων που βρίσκονταν στον χώρο, μολονότι υποτίθεται ότι η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ έγινε για τη Δημόσια Υγεία και για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Oλόκληρη η καταγγελία

Την Παρασκευή το βράδυ καθόμασταν στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη τέσσερα άτομα, δύο αγόρια και δύο κοπέλες, οι οποίοι βρεθήκαμε για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες καραντίνας. Φροντίζαμε να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ μας, σύμφωνα με τις συστάσεις για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Ξαφνικά, κατά τις δύο τα ξημερώματα, είδαμε να έρχονται με ταχύτητα κατά πάνω μας από την πλατεία Κυψέλης μηχανές της Ομάδας Δράση, οι οποίες σταμάτησαν επί της συμβολής των οδών Επτανήσου και Φωκίωνος Νέγρη. Οι αστυνομικοί κατέβηκαν από τις μηχανές και ούρλιαζαν ‘πιάστε τους’ ακινητοποιώντας αλλά και ρίχνοντας κάτω άτομα που διέρχονταν από το σημείο. Ξαφνικά ήρθαν σε τρεις από εμάς και μας ανάγκασαν να παραταχθούμε και να επιδείξουμε τις ταυτότητές μας, το οποίο και κάναμε αμέσως όντας απόλυτα συνεργάσιμοι. Την τέταρτη φίλη μας, η οποία είναι δικηγόρος δεν την ακινητοποίησαν και παρέμεινε σε απόσταση παρακολουθώντας τη διαδικασία.

Παρότι επιδείξαμε τις ταυτότητές μας, μας ανακοίνωσαν ότι θα προσαχθούμε στη ΓΑΔΑ και τότε φωνάξαμε τη φίλη μας, η οποία επενέβη ως δικηγόρος, επιδεικνύοντας τη δικηγορική της ταυτότητα, ζητώντας να εξακριβώσει το νομότυπο της διαδικασίας και ζητώντας το λόγο που γίνονταν όλα αυτά. Τότε, της ανακοίνωσαν εκδικητικά ότι θα προσαχθεί και εκείνη μαζί μας στη ΓΑΔΑ. Πήρε αμέσως το 100 καταγγέλλοντας την επικείμενη παράνομη προσαγωγή μας, αλλά η αστυνομικός που απάντησε είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ακόμη ένας δικηγόρος, ο οποίος μετέβη στο σημείο,  πήρε επίσης την ίδια απάντηση από τα όργανα της Άμεσης Δράσης.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, μας ανάγκασαν να μπούμε ανά πέντε, μαζί με αγνώστους, μέσα σε Ι.Χ. της Ασφάλειας, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι αυτό παραβιάζει τις οδηγίες για την ασφαλή μετακίνηση με αυτοκίνητο εν μέσω πανδημίας. Οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ, όπου μας έβαλαν ανά έξι σε ασανσέρ για να φτάσουμε στο Τμήμα Προστασίας του Πολιτεύματος, γεγονός που επίσης συνιστά κατάφωρη παραβίαση των υποδείξεων για τον συνωστισμό εν μέσω πανδημίας. Μας οδήγησαν σε έναν στενό διάδρομο μαζί με άλλους δεκατρείς προσαχθέντες από την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, υπό τη διαρκή επιτήρηση τουλάχιστον δέκα αστυνομικών. Ήμασταν δηλαδή περίπου τριάντα άτομα σε ένα μικρό κλειστό χώρο, σε συνθήκες όπου αν ένας είχε τον κορονοϊό, δεν υπήρχε καμία ελπίδα να μην κολλήσουμε όλοι!

Μάλιστα, όχι μόνο μας ανάγκασαν να στοιβαχτούμε ο ένας πάνω στον άλλο, αλλά παραμείναμε σε αυτήν την κατάσταση επί τρεις ώρες,  χωρίς να υπάρχει αντισηπτικό, επαρκής αερισμός και χωρίς να μας παρασχεθούν μάσκες. Παρά τις διαμαρτυρίες μας για τη μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων, οι αστυνομικοί αντέδρασαν με επιδεικτική αδιαφορία και σαρκασμό. Κανείς τους δεν φορούσε μάσκα, αντάλλασσαν αντικείμενα με γυμνά χέρια, ενώ ένας ανέφερε ότι έχει πυρετό! Επίσης, κάποια από τα προσαχθέντα άτομα ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της προσαγωγής τούς έφτυσαν στο πρόσωπο αλλά και τους ξυλοκόπησαν.

Κατά τις 5.30 το πρωί μας άφησαν να φύγουμε.

Εντύπωση προκαλεί η παντελής έλλειψη προστατευτικών πρωτοκόλλων στις διαδικασίες της Ελληνικής Αστυνομίας, στο κέντρο μάλιστα δραστηριοτήτων της ΕΛΑΣ (ΓΑΔΑ), τη στιγμή που εφαρμόζονται με αυστηρότητα μεταβολές σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής μας ζωής.

Τόσο εγώ όσο και οι φίλοι μου κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης της πανδημίας, τηρώντας όλα τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού. Κάποιοι από εμάς έχουμε στο στενό οικογενειακό μας περιβάλλον άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε να λειτουργούμε με απόλυτη προσοχή.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία κυριολεκτικά μας άρπαξε από το ασφαλές μέρος όπου βρισκόμασταν, δίπλα από τα σπίτια μας, για να μας εγκλωβίσει σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας. Χωρίς καμιά προειδοποίηση, ήρθε να εκφοβίσει μια ολόκληρη γειτονιά ασκώντας αδικαιολόγητη βία ενάντια στους κατοίκους της, οι οποίοι παρευρίσκονταν στους ελάχιστους υπαίθριους χώρους που διαθέτουν.

Εγείρεται, λοιπόν, το ερώτημα ποια είναι η κεντρική κατεύθυνση που έχει δοθεί στην Ελληνική Αστυνομία. Να κάνει το παν για να περιορίσει την πανδημία ή να κάνει το παν για να περιορίσει τα δημοκρατικά μας δικαιώματα;

Υ.Γ. Η προσαγωγή μας έγινε στη Φωκίωνος Νέγρη, η οποία απέχει πάνω από 500 μέτρα από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

Μάγια Μ., Μαρίνα Ξ., Ο.Ζ.

Τα παραπάνω συνυπογράφει ο επίσης προσαχθείς

Α.Α.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις