Όπως έγινε γνωστό από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το κέντρο του Κομπανί επλήγη για πρώτη φορά από τις ρουκέτες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι βρίσκονται από χθες, Δευτέρα, σε απόσταση 5 χλμ. απ' αυτή την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας.
 
Αν πέσει η Κομπανί, οι τζιχαντιστές θα ελέγχουν μια μεγάλη και συνεχή λωρίδα εδάφους στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας. 
 

Αντεπίθεση των Κούρδων σε τρία μέτωπα


Οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση εναντίον του ΙΚΙΛ σε τρία μέτωπα στο Βόρειο Ιράκ την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι Κούρδοι πεσμεργκά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σταδιακά ανακτούν τον έλεγχο χωριών πέριξ της Κομπανί, αλλά επικετρώνονται επίσης στις περιοχές γύρω από τη Μοσούλη και στα πετρέλαια του Κιρκούκ, νοτιότερα.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες άρχισαν πριν από τα χαράματα, διεξάγονται βορείως της πόλης της Μοσούλης, η οποία ελέγχεται από τους τζιχαντιστές, νοτίως της πετρελαϊκής πόλης του Κιρκούκ και εναντίον μιας πόλης στα συριακά σύνορα, διευκρίνισαν.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός διευκρίνισε ότι οι Πεσμεργκά εισήλθαν στην πόλη Ράμπια, στα συριακά σύνορα, αφού κατέλαβαν δύο χωριά, το Ας Σαουντίγια και το Μαχμουντίγια.

«Οι στρατιώτες δίνουν μάχη στο κέντρο της Ράμπια», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βορείως της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, διευκρίνισε.

Οι Πεσμεργκά, υποστηριζόμενοι με αεροπορικά μέσα, επιτέθηκαν επίσης στην πόλη Ζούμαρ, περίπου 60 χλμ. από τη Μοσούλη και κοντά στη λίμνη του φράγματος της Μοσούλης.

Ο αξιωματικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση της αεροπορικής υποστήριξης.

Τα αεροσκάφη του ιρακινού στρατού πραγματοποιούν καθημερινές αποστολές πάνω από τη χώρα, ενώ αυτά του συνασπισμού, κυρίως αμερικανικά και γαλλικά, διεξάγουν στοχευμένες επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Σε επιφυλακή οι Τούρκοι

Τριάντα τουρκικά τανκς έχουν λάβει θέσεις μάχης βορειοδυτικά της κουρδικής πόλης Κομπάνι, στα σύνορα με την Συρία. Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Εφκάν Άλα, δήλωσε πως τον έλεγχο στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, έχει αναλάβει πλήρως η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, δεν πρέπει να περιοριστεί στις αεροπορικές επιδρομές.